Lilijos Valatkienės dovanos – „Aušros“ muziejui

„Aušros“ muziejaus nuotr.
Lilija Valatkienė Šiaulių „Aušros“ muziejui padovanojo kalėdinės eglutės žaisliukų.

Žurnalistė, menininkė Lilija Valatkienė Šiaulių „Aušros“ muziejui padovanojo vertingų dovanų – daugiau nei šimtą metų skaičiuojančių kalėdinės eglutės žaisliukų, lempučių girliandą ir savo paveikslą „Karšta kėdė“.

Žaisliukų istorija – itin įdomi ir kelianti sentimentų. Šie eglutės žaisliukai (jų yra penkiasdešimt) atkeliavo iš Ukrainos su L. Valatkienės tėčiu Jurijumi. Tai – jo mamos Julijos vaikystės eglutės puošmenos.

L. Valatkienė pamena, kad vaikystėje, kai viešėdavo Ukrainoje pas močiutę Juliją, varvindavo seilę, norėdama pačiupinėti žaisliukus, bet močiutė neleisdavo. Liepdavo grožėtis akimis. Taip keli gražiausi, seniausi ir brangiausi išliko iki šių dienų.

Trapius žaisliukus šimtus kartų lietė daugybė rankų: iš kartos į kartą atsargiai puošdavo eglutę, po švenčių vėl švelniai kiekvieną suvyniodavo į laikraščio skiautę ir sudėdavo į kartoninę batų dėžutę.

Pačius gražiausius kabindavo aukščiau, kad maži vaikai nepasiektų ir nesudaužytų. Penkios kartos žaisliukus matė ant eglutės šakų, jie nukeliavo ilgą kelią iš Ukrainos į Lietuvą. Norėdama išsaugoti žaisliukus, ponia L. Valatkienė padovanojo juos mamos miesto muziejui. Dovanoti daiktai papildys „Aušros“ muziejaus eksponatų rinkinius.