Lietuvos muziejų kelias pasuko į Šiaulių regioną

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Gerardas Bagdonavičius. Šiauliai. Aušros alėjos ir Dvaro gatvės kampas, 1930.

Gegužės 20–birželio 8 dienomis Šiaulių ir Panevėžio regionuose Muziejų kelio renginiai kviečia atrasti Renesanso epochos ženklus.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje nuo gegužės 20 dienos eksponuojama paroda „Renesansinė Šiaulių katedra dailėje“. Paroda supažindina su muziejaus rinkiniuose saugoma kūrinių kolekcija, vaizduojančia Šiaulių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą – ryškiausią renesansinio manierizmo architektūros kūrinį Lietuvoje. Paroda Chaimo Frenkelio viloje veiks iki liepos 1 dienos.

Gegužės 30 dieną Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus padalinyje Žagarėje vyks konferencija „Renesansas Lietuvos valdovų rezidencijoje: architektūra ir aplinka“.

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų Archeologijos ir architektūros tyrimų skyriaus vyresnysis archeologas Egidijus Ožalas skaitys paskaitą „Vilniaus Žemutinė pilis – Renesansinė valdovo rezidencija. Mitai ir tikrovė“, o to paties skyriaus vyresnioji archeologė Dovilė Urbonavičiūtė-Jankauskienė pristatys pranešimą „Ką bendro gali turėti Renesansas ir ekologija? Rūpestis aplinkos švara Lietuvos Didžiųjų Kunigaikščių rūmuose Vilniuje“.

Birželio 8 dieną Užvenčio kraštotyros muziejus organizuos nemokamą ekspediciją pėsčiomis į Želvių dvarą su istoriku Laurynu Giedrimu. Dalyviai nueis apie 7 kilometrus ir susipažins ne tik su Želvių dvaru, bet ir su Želvių giraite, dar vadinama Pašilviu – sena žemaičių alkviete, Želviais.

Mūriniai Želvių (Želvos) dvaro rūmai buvo pastatyti 1634 m. Aukštas rūmų patalpas puošė Šiaurės renesansui būdingų formų židiniai – vieninteliai žinomi tokio tipo pavyzdžiai Lietuvoje. Tai – dingęs Gruževskių dvaras, iš kurio iki šių dienų išliko tik mūrinis, dar XVII a. siekiantis dvaro svirnas. Dvaro rūmai buvo nugriauti sovietmečiu.

Muziejų kelio nemokamų renginių programa tęsis iki pat rudens. Birželio 24–liepos 28 d. renginiai vyks Telšių ir Klaipėdos regionų muziejuose, liepos 29–rugpjūčio 25 d. – Tauragės ir Marijampolės regionų muziejuose, rugpjūčio 26–rugsėjo 27 d. – Alytaus ir Kauno regionų muziejuose. Muziejų kelio renginių programos pabaigtuvės rugsėjo 27 d. – Pasaulinę turizmo dieną – vyks Raudondvario pilyje (Kauno rajono muziejuje).

Lietuvos muziejų kelias organizuojamas nuo 2012 metų. Projektas sujungia Lietuvos muziejus, skirtingus regionus į bendrą kultūros ir istorijos pažinimo kelią. Lietuvos muziejų kelią organizuoja Lietuvos muziejų asociacija. Renginių programa skelbiama adresu www.muziejukelias.lt.