Lietuvos ir Latvijos dailininkai tapo žydintį pavasarį

Lietuvos ir Latvijos dailininkai tapo žydintį pavasarį

Joniškis 05 07

Lietuvos ir Latvijos dailininkai tapo žydintį pavasarį

Joniškyje beveik dvi savaites žydintį pavasarį, o ypač – vyšnių žydėjimą savo darbuose įamžins dvylika dailininkų iš Lietuvos ir Latvijos. Pirmą sykį surengti šį plenerą Žemės ūkio mokyklai pasiūlė iš Joniškio kilęs architektas Feliksas Jackevičius, padėjęs surinkti gausią menininkų komandą.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Lietuvos ir Latvijos menininkai

Į Joniškį suvažiavo 11 dailininkų iš Kauno, Šiaulių, Vilniaus, Rygos (Latvija). Tai – Gražina Vitartaitė, Aloyzas Janulis, Diana Zviedrienė, Juta Policja, Mara Ozola–Brishka, Vilius Puronas, Feliksas Jackevičius, Marius Mindaugas Danys, Ligita Marcinkevičiūtė, Indraja Raudonikytė, Modestas Malinauskas.

Dar vienas garsus šalies menininkas – fotomenininkas ir dailininkas Rimantas Dichavičius, prie komandos prisijungs kitą savaitę, pristatęs savo darbus Jonavoje.

Sąsajos su Joniškiu

Buvęs Joniškio 2-osios vidurinės (dabar – „Saulės“pagrindinė – aut. past.) mokyklos auklėtinis ir šio plenero iniciatorius architektas Feliksas Jackevičius plenero atidaryme sakė, kad jis, nors pats ne dailininkas, bet kartais išbandantis teptuką, su kauniečiu dailininku Mariumi Mindaugu Daniu vykdavęs į visas menininkų kūrybines stovyklas. Tačiau Joniškis į maršrutą vis nepakliūdavo.

„Tad sakau Mariui: surink „kapelą“ ir važiuojame,“ – apie idėjos gimimą pasakojo F. Jackevičius.

Buvęs joniškietis pasidalino ir prisiminimais, susijusiais su gimtuoju miestu.

Prieš kelerius metus apsilankęs „Tau“ parduotuvėje, kurios vietoje kažkada stovėjo tėvų namas, vyras kasininkei pasakė, kad ji sėdinti ant jo lovos. Moteris nustebo. Tada F. Jackevičius paaiškino kadaise šioje vietoje gyvenęs. Tėvai, nors ir miestiečiai, laikė gyvulių, kiaulių mėsą veždavo parduoti į Rygos turgų. „Ryga suvalgys viską,“ – rankas trindavęs tėvas.

Joniškis, nors matytas tik kartą, iškyla ir kaunietės Indrajos Raudonikytės prisiminimuose. Dailininkę su šiuo kraštu sieja čia gyvenusi ir Joniškio krašto aplinką puoselėjusi Lietuvai pagražinti draugijos Joniškio skyriaus įkūrėja, Joniškio garbė pilietė, jos prosenelė Paulina Arūnienė.

Vyšnių žydėjimas – tinkamiausias metas

Plenerą „Vyšnių žydėjimas“ organizuoti ėmėsi Joniškio žemės ūkio mokykla. Jos direktorius Liudas Jonaitis „Šiaulių kraštui“ pasakojo, kad idėja jam buvo pasiūlyta prieš gerą mėnesį.

„Nusprendėme būtinai tai padaryti. O vyšnių žydėjimas mūsų krašte, garsėjančiame Žagarės vyšnių festivaliu, žagarvyšnėmis, yra vienas gražiausių gamtos reiškinių,“ – sakė direktorius.

Plenero dalyviams darbo studija buvo paruošta specialiai naujose mokyklos dirbtuvėse. Kiekvienam dailininkui dovanų skirta po vieną didelę arba dvi mažesnes drobes ir teptuką.

Menininkai žydinčias vyšnias tapys ne tik Joniškyje, bet ir Žagarėje. Gegužės 15 dieną jie parodys savo naujausius paveikslus ar kitokius meninius kūrinius, o kol kas plenero dalyvių ankstesnių darbų parodą galima išvysti Joniškio žemės ūkio mokykloje.

Autorės nuotr.

PAGEIDAVIMAS: Dailininkų komandos koordinatorius kaunietis tapytojas Marius Mindaugas Danys sakė, kad labai gerai, jei prie šio „tarptautinio plenero“ dar prisidės žodis „tradicinis“.

SĄSAJOS: Kaunietė dailininkė Indraja Raudonikytė (dašinėje) pasakojo, kad Jonkiškyje gyveno jos šviesaus atminimo promočiutė Paulina Arūnienė. Greta kolegos – Mara Ozola–Brishka iš Rygos ir Aloyzas Janulis iš Vilniaus.

MENININKAI: Į pirmąjį plenerą „Žydėjimas vyšnių“ suvažiavo 11 menininkų iš Lietuvos ir Latvijos. Kitą savaitę prie jų prisijungs fotomenininkas ir dailininkas Rimantas Dichavičius.