Lietuvių ir latvių draugystę šildo iliustruota poezija

Lietuvių ir latvių draugystę šildo iliustruota poezija

Lietuvių ir latvių draugystę šildo iliustruota poezija

Šiaulių universiteto bibliotekoje atidaryta latvių poeto Rainio (tikroji pavardė Janis Pliekšans) eilėraščių iliustracijų paroda, skirta Latvijos Respublikos 95-mečiui paminėti. Organizatoriai viliasi, jog vaikams skirta poezija dviem kalbomis bus akstinas lengviau išmokti ir pažinti latvių kalbą.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

Išmetė pirminius darbus

Žinomo latvių poeto Rainio poezija buvo iliustruojama vasaros plenero Latvijoje metu. Prie septynių latvių prisijungė penki lietuviai, dauguma baigę Šiaulių universiteto (ŠU) Menų fakultetą.

Tapytojas, ŠU Menų fakulteto dėstytojas Arūnas Uogintas sakė pirmą kartą susidūręs su teksto iliustracija.

„Kai į plenerą muzikantė, dailininkė Gundega atvežė savo iliustruotas knygas, man buvo šokas. Teko išmesti prieš tai padarytus darbus ir intensyviai dirbti iš naujo“, – pasakojo A. Uogintas.

Jam piešti buvo sudėtinga – eilėraščiai lakoniški, į vieną posmą sutelpa labai daug prasmių. Dailininkai nebuvo varžomi jokios koncepcijos, todėl galėjo piešti laisvai interpretuodami.

Plenero metu menininkai aplankė Rainio gimtinę. A. Uogintas priminė, jog latvių klasikas turi sąsajų su Lietuva – dirbo Panevėžyje, Vilniuje.

Versti poeziją – iššūkis

Daugumą latviškų eilėraščių į lietuvių kalbą išvertė Baltų kultūros centro vadovė Regina Kvašytė. Versti poeziją jai buvo didelis iššūkis ir įdomi patirtis: „Poetinius tekstus turėtų versti poetas. Išversti metaforas labai sudėtinga“.

Darbą apsunkino tai, jog išverstų į lietuvių kalbą Rainio eilėraščių vaikams beveik nėra. R. Kvašytė atrado vos penkis kūrinius, išverstus Sigito Gedos, Kosto Korsako.

Projekto vadovė Anda Svaranė viliasi, kad eilėraščiai abiejų šalių kalbomis padės pažinti kalbą, atrasti panašumų. „Dauguma eilėraščių skirti vaikams. Sakoma, kad kalbos reikia pradėti nuo vaikiškų tekstų“, – sakė viešnia iš Latvijos.

Draugija, kuriai vadovauja Anda, įsikūrusi nedidelėje Zasa gyvenvietėje. Netoliese gimė poetas Rainis. Vaikų dailės mokykloje dirbanti A. Svaranė paklausinėjo vaikų, ar žino jo eilėraščių. Kadangi vaikai nežinojo, nutarta pasirinkti Rainį ir juos supažindinti.

Iliustracijų paroda „Rainio saulės žemė. Iliustruota poezija“ universiteto bibliotekoje bus eksponuojama mėnesį. Po to keliaus po visus keturis Rainio muziejus Latvijoje. Planuojama išleisti knygą su iliustracijomis ir tekstais abiem kalbomis.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

PAŽINTIS: Baltų centro vadovė Regina Kvašytė (iš kairės), tapytojas Arūnas Uogintas ir projekto vadovė Anda Svaranė supažindino šiauliečius su latvių literatūros klasiku Rainiu.

PARODA: Šiaulių universiteto bibliotekoje veikia latvių poeto Rainio eilėraščių iliustracijų paroda.