Lietuviško Mančesterio fone – elektroninės muzikos kelionė-miuziklas „Patrimpas“

Lietuviško Mančesterio fone – elektroninės muzikos kelionė-miuziklas „Patrimpas“

Lie­tu­viš­ko Man­čes­te­rio fo­ne – elekt­ro­ni­nės mu­zi­kos ke­lio­nė-miu­zik­las „Pat­rim­pas“

Šiau­liai lie­tu­viš­ko­sios jau­ni­mo, rock-pop su­bkul­tū­ros ter­pė­je vi­sa­da bu­vo iš­skir­ti­nis mies­tas, ne vel­tai va­din­tas Lie­tu­vos Man­čes­te­riu. Mat kaip Man­čes­te­ris Di­džio­jo­je Bri­ta­ni­jo­je, taip Šiau­liai Lie­tu­vo­je vi­sa­da gar­sė­jo iš­skir­ti­niais, la­bai ori­gi­na­liais įvai­riau­sių žan­rų at­li­kė­jais: nuo „Jo­nio“, Vir­gio Sta­kė­no, „Vai­ro“ iki elekt­ro­ni­nės mu­zi­kos no­va­to­riaus Ge­di­mi­no Dap­ke­vi­čiaus, nuo BIX, „Ly­giai Ly­ja“ ir „Gin­Gas“, „Co­lours of Bubb­les“, vai­kų dai­na­vi­mo stu­di­jų tra­di­ci­jos nuo „Ro­ko­ko“ (Ra­sos Kau­nec­kai­tės), „En-den-du“ (Di­mos Kam­ra­ze­rio) iki Lau­ros Re­mei­kie­nės, nuo Gy­čio Paš­ke­vi­čiaus, Sau­lės, Lai­niaus iki šiuo­lai­ki­nės Gjan ar akor­deo­no vir­tuo­zo Mar­ty­no Le­vic­kio.

Tai ne tik var­dai – tai ko­ky­bės, sti­liaus uni­ka­lu­mo ir kū­ry­biš­ku­mo „kar­te­lės“. Ne vel­tui tarp pro­diu­se­rių sklan­do po­sa­kis, kad ne­svar­bu ko­kį sti­lių at­sto­vau­tų „šiau­lie­tiš­ką mo­kyk­lą“ praė­jęs at­li­kė­jas – ko­ky­bės ir ori­gi­na­lu­mo ženk­las yra ga­ran­tuo­tas. O kai ku­rie šiau­lie­čiai, pui­kūs kū­rė­jai ar at­li­kė­jai, kaip an­tai R. Nor­vi­la ar Au­re­li­jus Ščiu­ka ir už­sie­ny­je sa­vo sri­ty­se yra ge­rai ži­no­mi ir ver­ti­na­mi.

At­gi­mi­mo auš­ro­je spon­ta­niš­kai su­si­kū­ru­sios gru­pės, at­li­kė­jai ir net mu­zi­ki­nės sro­vės, dik­ta­vo ma­das ne tik lie­tu­viš­ko­je pop su­bkul­tū­ro­je, bet ir dar­niai są­vei­ka­vo su įvai­riau­sių žan­rų me­ni­nin­kais, teat­ra­lais, žur­na­lis­tais, fo­to-ki­no at­sto­vais. O „Ro­ko klu­bo“ veik­la ir in­dė­lis, bu­riant žmo­nes po ne­prik­lau­so­my­bės Są­jū­džio vė­lia­vo­mis įvai­riau­sio­se so­cia­li­nė­se ir vi­suo­me­ni­nė­se ini­cia­ty­vo­se, bu­vo di­džiu­lis ir nea­be­jo­ti­nas. Gai­la, bet pa­sta­ruo­ju me­tu Lie­tu­vos Man­čes­te­riu Šiau­liai va­di­na­mi vis re­čiau, – gal­būt dėl su­ny­ku­sių ba­zių ir kū­ry­bi­nių erd­vių, bu­ko vie­ti­nės val­džios ne­su­vo­ki­mo, ko­kia yra to uni­ka­laus pa­vel­do svar­ba mies­to rai­dai, į ko­kį pro­vin­ci­jos liū­ną be jo, šiuo­lai­ki­nės emig­ra­ci­jos kon­teks­te, jis ri­ta­si.

Šia­me kon­teks­te kiek­vie­nas ne­ti­kė­tas ir ori­gi­na­lus su­grį­ži­mas, pa­sta­ty­mas ar mu­zi­ki­nis pro­jek­tas yra svei­kin­ti­nas, lau­kia­mas ir jau­di­nan­tis.

Chai­mo Fren­ke­lio rū­mų fes­ti­va­lis šie­met pri­sta­to to­kį įvy­kį rugp­jū­čio 16-ąją, 18 va­lan­dą – elekt­ro­ni­nės mu­zi­kos ke­lio­nė-miu­zik­las ir nau­jo al­bu­mo „Pat­rim­pas“ pri­sta­ty­mas.

Lai­nius – Lai­mon­tas Di­nius ne tik klau­sy­to­jams, bet ir ko­le­goms pa­tei­kė iš­ti­są ne­ti­kė­tu­mų gran­di­nę: uni­ka­lio­sios Sau­lės (Sau­lė Lau­ri­nai­ty­tė) su­grį­ži­mas, Sau­lės duk­ros – Mė­tos Pu­čins­kai­tės de­biu­tas. Lai­niaus su Sau­le pro­jek­te „Pat­rim­pas“ ir al­bu­mo įra­šuo­se da­ly­va­vo Gin­tau­tas Gas­ce­vi­čius (BIX), Vi­ta­ras Ka­va­liaus­kas, Mė­ta Pu­čins­kai­tė,Ro­lan­das Ja­nu­šas ("Vai­ras") , Igo­ris Ko­fas ("Le­mon Joy"), Dai­nius Ur­ba­na­vi­čius (gi­ta­ra, „Re­bel­heart"), Aus­tė­ja Gend­vi­lai­tė ir Ar­nas Kli­več­ka, vaiz­dus ir vi­zua­li­za­ci­jas kū­rė Vil­man­tas Damb­raus­kas, Dan­guo­lė Garš­kai­tė ir ki­ti kū­rė­jai bei tal­ki­nin­kai.

„Pat­rim­pas“ – tai šiuo­lai­kiš­kas synth-pop-elekt­ro­ni­nės mu­zi­kos pro­jek­tas, ku­ria­me mo­der­nių elekt­ro­ni­nių gar­sų ir nau­jai skam­ban­čių dai­nų py­nė­se su­pin­ti teks­tai, jaus­mai ir le­gen­dos, iš­ne­šio­tos bal­tų se­nų­jų ti­kė­ji­mų ir dar­nos su gam­ta ir vi­sa­ta.

Dau­ge­lis min­čių, ana­lo­gi­jų, mu­zi­ki­nių, žo­di­nių bei vi­zua­lių­jų vaiz­dų tin­ka­mos, tai­ky­ti­nos ir su­pran­ta­mos šian­dien. Kaip ir va­kar, ir ry­toj.

Praam­žius tu­rė­jo tris svar­biau­sius: Per­kū­ną, vy­riau­sią­jį, Py­kuo­lį ir Pat­rim­pą.

Pat­rim­pas – tas kur van­de­niu plau­kė, žo­ly­nais, miš­kais rė­dė­si, ru­gių var­po­mis dangs­tė­si, su bi­tė­mis šo­ko, šyp­so­jo­si, pa­sau­liu be­si­ste­bė­da­mas.

Pat­rim­pas bu­vęs ši­lu­mos ir vai­sių die­vas, duo­da­vęs pa­va­sa­rį, lai­mę, ra­my­bę, bran­dą, gau­su­mą, glo­bo­jęs gy­vius, ari­mą, ja­vus. Jam bū­din­gos ir van­dens sti­chi­jos.

Prieš „Pat­rim­pą“ šiau­lie­tė at­li­kė­ja DAN­GĖ pri­sta­tys ke­le­tą nau­jau­sių sa­vo dai­nų.

Miu­zik­lo kū­rė­jų inf.

Miu­zik­lo kū­rė­jų iliustr.