Liau­diš­kų šo­kių an­samb­liui „Ka­la­ti­nis“ – 55-eri

Liau­diš­kų šo­kių an­samb­liui „Ka­la­ti­nis“ – 55-eri

Liau­diš­kų šo­kių an­samb­liui „Ka­la­ti­nis“ – 55-eri

Lapk­ri­čio 24 die­ną kon­cer­tų sa­lė­je „Sau­lė“ nuai­dė­jo Šiau­lių kul­tū­ros cent­ro liau­diš­kų šo­kių an­samb­lio „Ka­la­ti­nis“ kon­cer­tas „55-eri me­tai su šo­kiu per gy­ve­ni­mą“.

Šiau­lių kul­tū­ros cent­ro liau­diš­kų šo­kių an­samb­lis „Ka­la­ti­nis“ bu­vo įkur­tas 1963 me­tais. Jo įkū­rė­jas ir pir­ma­sis va­do­vas – tuo­me­ti­nis Šiau­lių kul­tū­ros cent­ro di­rek­to­rius Bro­nius Mit­ke­vi­čius (1928–2018), o nuo 1970 m. – net 48 me­tus – an­samb­liui va­do­vau­ja Van­da Ver­ku­lie­nė. Tai vie­nas iš pen­kių pa­gy­ve­nu­sių­ žmo­nių šo­kių an­samb­lių ša­ly­je. Ko­lek­ty­vas yra nuo­la­ti­nis res­pub­li­ki­nių dai­nų šven­čių da­ly­vis, daug­kar­ti­nis res­pub­li­ki­nio kon­kur­so „Po­ra už po­ros“ lau­rea­tas. Ak­ty­viai da­ly­vau­ja mies­to ren­gi­niuo­se, rep­re­zen­tuo­ja Šiau­lių mies­tą vi­so­je Lie­tu­vo­je ir ki­to­se ša­ly­se. Už 2005 m. kū­ry­bi­nę veik­lą an­samb­liui ir jo va­do­vei V. Ver­ku­lie­nei bu­vo skir­tas aukš­čiau­sias mė­gė­jų me­no ap­do­va­no­ji­mas Lie­tu­vo­je – „Auk­so paukš­tė“. Ko­lek­ty­vas pel­nė „Ge­riau­sio šo­kių an­samb­lio ir va­do­vo“ no­mi­na­ci­ją.

„55-eri me­tai su šo­kiu per gy­ve­ni­mą“ – taip api­bū­di­na an­samb­lio veik­lą jo va­do­vė bei cho­reog­ra­fė V. Ver­ku­lie­nė ir džiau­gia­si to­kia il­ga­me­te an­samb­lio kū­ry­bi­ne veik­la. „Vie­na 50-me­tė, atė­ju­si į ko­lek­ty­vą, nu­ste­bo, kad šiais me­tais švę­si­me 55-ąjį gim­ta­die­nį“, – pa­sa­ko­ja an­samb­lio va­do­vė. „Ne­ga­lė­jo at­si­ste­bė­ti, kad ji dar ne­bu­vo gi­mu­si, o an­samb­lis jau eg­zis­ta­vo. Ko­lek­ty­vo na­riams, tiek nau­jai atė­ju­siems, tiek sen­bu­viams, sma­gu bū­ti kaž­ko to­kio il­gaam­žio, gar­baus ir di­din­go da­li­mi. Ir nors ko­lek­ty­vas nuo­lat kei­čia­si ir au­ga, džiu­gu, kad dau­giau nei pu­sė na­rių yra il­ga­me­čiai: an­samb­ly­je šo­ka, gro­ja ar dai­nuo­ja dau­giau nei de­šimt, o kai ku­rie ir 25-erius me­tus“, – sa­ko V. Ver­ku­lie­nė.

Šiau­lių kul­tū­ros cent­ro di­rek­to­rė Dei­man­tė Ba­čiu­lė dė­ko­jo an­samb­lio va­do­vei Van­dai Ver­ku­lie­nei už il­ga­me­tį kū­ry­bi­nį dar­bą ir liau­diš­ko šo­kio tra­di­ci­jų puo­se­lė­ji­mą, įkve­pian­tį pa­vyz­dį. Nuo­šir­dūs pa­dė­kos ir svei­ki­ni­mo žo­džiai skam­bė­jo ir an­samb­lio inst­ru­men­ti­nės gru­pės va­do­vei Edi­tai Šliau­te­rie­nei, vo­ka­li­nės gru­pės va­do­vei Bi­ru­tei Pro­ko­pa­vi­čie­nei, akom­pa­nia­to­rei Vi­dai Na­ru­ta­vi­čie­nei ir vi­siems ko­lek­ty­vo na­riams.

Šven­ti­nia­me kon­cer­te sce­no­je pa­si­ro­dė Šiau­lių kul­tū­ros cent­ro cho­reog­ra­fi­jos stu­di­ja „Auš­re­lė“ (me­no vad. Min­dau­gas Ko­sai­tis, me­no vad. asist. Vi­ta Ado­mė­nai­tė-But­no­rie­nė), Pa­lan­gos kul­tū­ros ir jau­ni­mo cent­ro pa­gy­ve­nu­sių­jų liau­diš­kų šo­kių an­samb­lis „Bo­čiai“ (vad. Jo­vi­ta Se­ra­pi­nie­nė), Jo­niš­kio kul­tū­ros cent­ro tau­ti­nių šo­kių an­samb­lio „Jie­va­ras“ šo­kių gru­pė (vad. Vi­tol­das Kra­ji­nas), Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės kul­tū­ros cent­ro Gin­kū­nų fi­lia­lo liau­diš­kų šo­kių gru­pė „Do­bi­las“ (vad. Van­da Ver­ku­lie­nė), Kul­tū­ros cent­ro Pa­ne­vė­žio bend­ruo­me­nių rū­mų liau­diš­kų šo­kių an­samb­lio „Li­nas“ šo­kių gru­pė (vad. Zi­ta Rim­ku­vie­nė), Si­gul­dos kul­tū­ros cent­ro sen­jo­rų šo­kių ko­lek­ty­vas „Sid­rab­dan­cis“ (vad. Dag­ni­ja­ Lie­pi­na) (Lat­vi­ja).

Šiau­lių kul­tū­ros cent­ro inf.

Edi­tos Var­ka­lie­nės nuo­tr.

Šiau­lių kul­tū­ros cent­ro liau­diš­kų šo­kių an­samb­lis „Ka­la­ti­nis“ gy­vuo­ja jau 55-erius me­tus.