Laurai Guokei skirtas tarptautinis apdovanojimas „Boccalino d'Oro“

Christian RIGHINETTI nuotr.
Laura Guokė prie savo tapybos darbo „Il Rivellino LDV“ meno galerijoje (Locarnas, Šveicarija).
Šveicarijoje, 74-ajame tarptautiniame Lokarno kino festivalyje, vyko ir „Lietuvos dienos 2021“, skirtos Lietuvos ir Šveicarijos diplomatinių santykių užmezgimo 100-mečiui ir jų atkūrimo 30-mečiui paminėti, bei Šveicarijos moterų balsavimo teisės įtvirtinimo 50-mečiui prisiminti.

Ta proga „Il Rivellino LDV“ meno galerija (Leonardo Da Vinci Art Gallery) kartu su „The Rooster Gallery“, Lietuvos Respublikos ambasada Čekijos Respublikoje ir Šveicarijos Konfederacijai organizavo šiuolaikinės dailės parodą „Coherencies“, joje dalyvavo trylika lietuvių menininkų: Raminta Blaževičiūtė, Kazimieras Brazdžiūnas, Tomas Daukša, Laura Guokė, Eglė Karpavičiūtė, Vytautas Kumža, Irma Leščinskaitė, Alina Melnikova, Auksė Miliukaitė, Eglė Norkutė, Vita Opolskytė, Zita Tallat-Kelpšaitė ir Andrius Zakarauskas.

L. Guokė, pristačiusi naujausius savo tapybos darbus ir videoinstaliaciją „Trys Pasauliai“ (The Three Worlds), už šį kūrinį buvo įvertinta tarptautine nepriklausomų kino kritikų specialiąja premija „Boccalino d'Oro 2021“ (Premio Boccalino d'Oro 2021 Locarno). Menininkė kūrinyje analizuoja moterų teisių temą.

„Boccalino d'Oro“ premijos skiriamos kasmet nuo 2000 metų. Tarp premijuotų kūrėjų yra Júlio Bressane, Shinji Aoyama, Kseniya Rappoport, Nikita Mikhalkov ir kiti.

Lietuvos menininkai jau ne kartą buvo įvertinti Šveicarijos tarptautiniuose meno festivaliuose. 2018 metais tarptautinė nepriklausomų kino kritikų specialioji premija „Boccalino d'Oro 2018“ (Premio Boccalino d'Oro 2018 Locarno) buvo įteikta fotomenininkui Antanui Sutkui (už viso gyvenimo kūrybinius nuopelnus). 2020 metais klaipėdietėms menininkėms Zitai Tallat-Kelpšaitei ir Irmai Leščinskaitei įteiktas tarptautinio poezijos ir meno festivalio POESTATE prizas už projektą „Metų laikai“.

L. Guokė yra baigusi grafikos bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje, grafikos magistro laipsnį įgijo Šiaulių universitete.

Kūryboje neapsiriboja viena meno rūšimi ar raiška, dažniausiai renkasi socialiai aktyvias temas. L. Guokė yra surengusi apie 20 personalinių parodų Lietuvoje bei užsienyje, atstovauja Lietuvai tarptautiniuose projektuose.

Nuo 2011 metų – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2016 metais menininkei buvo paskirta Šiaulių miesto meno ir kultūros premija.

2016 metais kūrėja tapo prestižiškiausio pasaulyje portretų konkurso „BP Portrait Award 2016“ laureate „BP Travel Award“ kategorijoje (Londono nacionalinėje portretų galerija).

2018 metais dailininkė laimėjo pagrindinį prizą tarptautiniame tapytojų konkurse, organizuotame „Trijų tiltų“ (Varšuva) fondo.