Laukia 18-asis Šiaulių Monmartras

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
„Laiptų galerijos“ vadovė Janina Ališauskienė pristatė 18-ąjį festivalį „Šiaulių Monmartro respublika“: po karantino jį rengti sunkiau.
Vakar Šiaulių „Laiptų galerija“ pristatė rugpjūčio 4–9 dienomis vyksiantį dailės festivalį „Šiaulių Monmartro respublika“. Šiųmečio renginio tema – „Geltona ir...“ Festivalis prasidės dailininko Matvei Vaisberg iš Kijevo ciklų „Siena“ ir „Svetimi namai“ paroda.

Supažindins specialus leidinys

„Laiptų galerija“ iš anksto buvo susitarusi, kad šiemet į festivalį atvyks žydų kilmės ukrainiečių dailininkas Matvei Vaisberg iš Kijevo. Jis Šiaulių Monmartre jau dalyvavo praeitąmet.

Šiųmetinis festivalis prasidės būtent šio kūrėjo ciklų „Siena“ ir „Svetimi namai“ paroda. Tiesa, paties dailininko parodoje nebus – koją pakišo pandemija.

„Planavom ir pinigus, klausinėjomės per firmas, kaip atsivežti. Sunkiai būtumėm atsivežę, bet vis vien planavom ir galvojom. Bet tada, kada prasidėjo tas, kas prasidėjo, – viskas, jokio šanso“, – sako galerijos „Laiptai“ vadovė Janina Ališauskienė.

Parodą atgabenti į Lietuvą padėjo Užsienio reikalų ministerija. Šiaulius parodos darbai pasiekė padedant Lietuvos dailininkų sąjungai.

„Sienos“ ciklą M. Vaisberg nutapė 2013–2014 metais, įvykių Kijevo Maidane metu, o „Svetimus namus“ tapytojas parengė 2019 metais, po dalyvavimo 17-ajame Šiaulių Monmartre. Kūrėją įkvėpė buvę žydų pastatai Žagarėje, kurių dabartiniai gyventojai – kiti, svetimi, žmonės.

Spaudos konferencijoje pristatytas ir specialus galerijos leidinys „Matvei Vaisberg. Atsiminimai“.

Galvodami, kaip geriau supažindinti auditoriją su parodos darbų autoriumi, „laiptiečiai“ paprašė dailininko atsiųsti jo gyvenimo atsiminimus.

M. Vaisberg atsiuntė 200 prisiminimų, „Laiptai“ atrinko daugiau nei pusšimtį reikšmingiausių ir išleido knygelę. Iš rusų kalbos tekstus vertė Asta Stankūnienė, maketavo Romualda Varpiotienė, spausdino bendrovė „Lasegra“ Panevėžyje.

Leidinyje senovinės spausdinimo mašinėlės šriftu išspausdinti dailininko atsiminimai originalo kalba, žemiau pateikiamas jų vertimas į lietuvių kalbą. Leidinys primena įprastą užrašų knygutę: puslapiuose matomos mėlyno rašalo dėmės, momentiniai piešiniai, įvairūs simboliai.

Pleneras ne sode

Nepaisant koronaviruso sukeltų ribojimų, tradicinis Šiaulių Monmartro pleneras bus vienas gausiausių – jame dalyvaus 16 dailininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Nyderlandų, taip pat menotyrininkė Danutė Zovienė.

„O kas yra tas menotyrininkės dalyvavimas? Dailininkus truputį pasitempti verčia. Jie turi eilinį žiūrovą, bet šalia yra menotyrininkė, kuri stebi darbą ir iš karto duoda įvertinimus“, – sako „Laiptų“ renginių organizatorius Ričardas Jakutis.

Anksčiau planuota, kad dalyvių skaičius sieks 25. Norėdami apsisaugoti nuo grėsmės sveikatai, atsisakė dalyvauti ir kai kurie Lietuvos kūrėjai bei menotyrininkai.

R. Jakutis sako, kad ir taip šiųmetis Šiaulių Monmartro pleneras – vienas gausiausių šalyje. Dažniausiai, jo teigimu, pleneruose dalyvauja 8–10 dalyvių.

Dar vienas pasiekimas: į plenerą pavyko pakviesti paprastai tokiuose renginiuose nedalyvaujančią Jūratę Mykolaitytę.

„Vienąkart direktorė sako, gal reikėtų pabandyti paskambinti. Jos pirmas sakinys buvo „Aš pagalvosiu.“ Dienos nereikėjo – perskambino, kad sutinka. Retas atvejis, kad dalyvautų“, – pastebi menotyrininkas.

Šiemet, kaip ir pernai, pleneras vyks Dailės mokykloje.

Duoklė ne tik dailei

J. Ališauskienė sako, kad karantinas apsunkino festivalio organizavimą: teko pasukti galvą, kur apgyvendinti atvykstančiuosius.

Privalomos kaukės viešose uždarose erdvėse irgi privertė susirūpinti.

„Esam užsisakę, turėsim – vis dėlto turim būti pasiruošę, jeigu atėjęs žmogus ir neturi, visvien atsakome mes“, – tikina J. Ališauskienė.

Organizavimą lengvina reprezentacinio miesto renginio statusas ir didesnis finansavimas, taip pat lėšas skiriančios Kultūros tarybos lankstumas dėl besikeičiančių sąmatų.

18-ojo festivalio „Šiaulių Monmartro respublika“ renginiai vyks ne tik Šiauliuose. Rugpjūčio 7-ąją numatoma Miriam Meras litografijų paroda bei Čiurlionio kvarteto koncertas Kelmėje, rugpjūčio 9-ąją – festivalio uždarymas Joniškyje.

Be parodų „Laiptų galerijoje“ bus surengti ir akademinės muzikos koncertai.

„Šiaulių Monmartro respublika“ gyvuoja nuo 2003-ųjų.