Latviai susipažino su fotografijos Maestro

Latviai susipažino su fotografijos Maestro

Latviai susipažino su fotografijos Maestro

Šiaulių „Aušros“ muziejus Rygoje pristatė parodą “Maestro Povilas Karpavičius (1909— 1986)“. Muziejus po Nepriklausomybės atgavimo pirmą kartą Rygoje pristatė parodą iš savo rinkinių.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skratas.lt

Parodai Rygos istorijos ir laivininkystės muziejaus filiale, Fotografijos muziejuje, buvo atrinktos skirtinga technika atliktos 24 fotografijos bei 4 stendai su dokumentine medžiaga, pasakojančia apie žymaus fotografo gyvenimą.

Susipažinti su P. Karpavičiaus kūryba atėjo pusšimtis lankytojų — ne tik rygiečiai, bet ir Latvijos lietuviai, kurių Rygoje gyvena apie 6 tūkstančius.

Atidaryme dalyvavęs Lietuvos ambasadorius Latvijoje Antanas Valionis pasidžiaugė, kad „Aušros“ muziejaus darbuotojai latviams suteikė galimybę parodą pamatyti pirmiau nei vilniečiams, kauniečiams ar klaipėdiečiams. Ambasadorius atpažino periodikoje publikuotus autoriaus darbus ir sakė, jog savo bibliotekoje turįs P. Karpavičiaus fotografijos vadovėlį.

Šiaulių fotografijos muziejuje paroda „Maestro Povilas Karpavičius (1909— 1986)“ buvo pristatyta metų pradžioje, minint fotografijos technikų specialisto, vieno iš pirmųjų spalvotosios fotografijos meistrų Lietuvoje 100-ąsias gimimo metines.

Parodos rengėjos muziejininkės Deimantė Kondrotaitė, Jurga Sokienė ir Vilija Ulinkskytė medžiagą ekspozicijai rengė apie metus.

Pasak D. Kondrotaitės, svarbu, kad kuo platesnis ratas sužinotų apie fotografą, pedagogą P. Karpavičių, kuris buvo garsus ne tik Lietuvoje. Tai, kas šiandien atliekama naudojant „Photoshop“ programą, P. Karpavičius sugebėdavo išgauti laboratorijoje.

Latvijos sostinėje paroda veiks mėnesį. Organizuojant parodą, muziejininkams teko pasirūpinti leidimu ekspoziciją išvežti į užsienį ir draudimu. Ši paroda buvo įvertinta 43 500 litų.

Povilas Karpavičius — vienas iš nedaugelio tarpukario fotografijos meistrų, po Antrojo pasaulinio karo pratęsusių Lietuvos fotografijos tradicijas. Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkiniuose saugoma didžioji jo kūrybos palikimo dalis: 1940 fotografijų ir 270 negatyvų kolekcija.

P. Karpavičiaus paroda — ne vienintelė, kurią užsienyje pristatė „Aušros“ muziejus. Praėjusiais metais Okupacijų ir kovų už laisvę muziejuje Taline buvo atidaryta paroda Tremtis“, kurioje pristatyti Šiaulių Aušros“ muziejaus tremties ir rezistencijos rinkinio eksponatai bei Juozo Kazlausko fotografijos.

Pasak „Aušros muziejus direktoriaus Raimundo Balzos, tikimasi kasmet į užsienį išvežti vieną parodą. Artimiausiuose planuose — Lenkija ir Kaliningrado sritis.

SUSIDOMĖJIMAS: Parodos „Maestro Povilas Karpavičius (1909— 1986)“ lankytojai domėjosi fotografo kūryba ir gyvenimu.

ASMENYBĖ: Viena iš parodos rengėjų muziejininkė Deimantė Kondrotaitė sako, kad Povilas Karpavičiaus savo darbais buvo aplenkęs laiką.

POKALBIS: Lietuvos ambasadorius Latvijoje Antanas Valionis (kairėje) ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza aptarė ne tik kultūrinę, bet ir ekonominę šalių situaciją.

Živilės KAVALIAUSKAITĖS nuotr.