„Laiptų galerijoje“ vyko dokumentinių filmų peržiūros

„Laiptų galerijos“ nuotr.
Kino juosta „Filme – Antanas Krištopaitis“ (režisierius Redas Jablonskis) filmuota dailininko bute Šiauliuose.

Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ dailininkų Antano Krištopaičio (1921–2011) ir Monikos Bičiūnienės (1910–2009) gyvenimai bei kūryba pristatyti dokumentiniuose filmuose.

Dokumentinio filmo „Filme – Antanas Krištopaitis“ (režisierius Redas Jablonskis) apie žymų dailininką, kolekcininką, kraštotyrininką, visuomenės veikėją A. Krištopaitį premjera vyko gegužės 23 dieną. Gegužės 21 dieną dailininkui būtų sukakę 103-eji. Anapilin A. Krištopaitis išėjo taip pat paskutinį pavasario mėnesį – 2011 metų gegužės 6 dieną.

Kino juosta nufilmuota A. Krištopaičio mažame bute Šiauliuose – į dailininko kambarėlį rinkdavosi Šiaulių inteligentija.

A. Krištopaitis – išskirtinė asmenybė. Sibiro tremtinys, negalėdamas grįžti į gimtinę, ilgus metus dirbo Ulan Udė operos ir baleto teatre.

1958 metais grįžo į Šiaulius. 1958–1982 metais dirbo Šiaulių dramos teatro vyresniuoju dailininku dekoratoriumi, dekoracijų cecho vedėju, dekoravo per 120 spektaklių.

Dailininko palikimas – įspūdingas: daugiau kaip 600 bažnyčių, 200 malūnų, per 200 retų Lietuvos medžių akvarelių.

2003 metais už aktyvų dalyvavimą Šiaulių miesto kultūros gyvenime, istorinio, architektūrinio paveldo fiksavimą jam suteiktas Šiaulių miesto garbės piliečio vardas. 2007 metais Antanas Krištopaitis apdovanotas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi.

Dokumentinio filmo peržiūros dieną buvo galima apžiūrėti A. Krištopaičio paveikslų parodą iš jo bičiulio, kolekcininko Petro Kaminsko kolekcijos. Paroda buvo eksponuojama tik vieną dieną.

Gegužės 25 dieną „Laiptų galerija“ kvietė lankytojus į dokumentinio filmo „Monika Bičiūnienė: tapyba man – visas gyvenimas“ (režisierius Algirdas Tarvydas, 2011 m.) peržiūrą.

Filmo peržiūra buvo ir atsisveikinimas su galerijoje eksponuota vienos garsiausių tapytojų primityvisčių tapybos darbų paroda iš Rokiškio krašto muziejaus rinkinių.