„Laiptų galerijoje“ pristatytos dvi tapybos parodos

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Remigijaus Venckaus tapyba Šiauliuose pristatoma pirmą kartą.

Kovo 22 dieną Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ atidarytos dvi tapybos parodos: Ernesto Žvaigždino „Vizitas iš Mažosios Lietuvos“ ir Remigijaus Venckaus „Laisvė ir atsitiktinumas“. Parodas pristatė Juozas Vosylius, Jurgis Dieliautas, Kornelijus Užuotas ir Ričardas Jakutis.

Žymaus Klaipėdos miesto tapytojo E. Žvaigždino asmeninė paroda Šiauliuose surengta pirmą kartą.

„Reta išvysti tiek šiltų spalvų, o dėl ryškios faktūros paveikslus norisi ranka paliesti, – parodos atidaryme sakė Ričardas Jakutis. – Ekspresyvi dailininko tapyba savitai perteikia Klaipėdos krašto dvasią.“

Kornelijus Užuotas pažymėjo, kad moters motyvas simboliškai pristato Mažąją Lietuvą: Klaipėda, Rusnė, Šilutė – tai vis moteriški pavadinimai. Jį sužavėjo stebėtinai gražus, poetiškas paveikslų koloritas, įtaigi vaizdų ir sielos virpesių improvizacija, kurią savo mintyse gali pratęsti žiūrovas.

„Ernestas Klaipėdoje labai gerbiamas, žinomas, savito stiliaus dailininkas. Jo darbuose vienodai svarbi tiek spalva, tiek faktūra, ypač vertinamas paveikslų faktūrinis paviršius. Jis stumdo, grando, trina tirštus, reljefiškai užteptus aliejinių dažų sluoksnius tol, kol išryškina spalvų ir reikšmių kontrastus, mentelės smūgiais užaštrina aktualias detales, o pakraščiuose vaizdas tarsi išplaukia. Žmonių figūros, namai, medžiai, laivai – viskas plazdena, skyla ir vėl susidėlioja, sukurdami nepertraukiamo vyksmo efektą. Realybės beveik nebelieka, mezgasi asociacijos, įspūdžiai. Būties paradoksas aukšta įtampa iš vidaus pulsuoja. Pavadinčiau tai elektra. Motyvai paprasti, o turinys virsta poezija, muzika“, – sakė Lietuvos dailininkų grupės „Individualistai“ narys J. Vosylius.

„Dirbtuvė yra bažnyčia, darbai – išpažintis. Esu jau labai išnuogintas, ką bepasakysi. Man kūryba yra įvairovių pasaulis, gėris ir džiaugsmas, kurio negali apibūdinti, į rėmus sudėti. Nėra griežtų pavadinimų, nes mėgstu laisvę. Į fantazijų pasaulius kiekvienas einame savaip“, – sakė parodos autorius.

„Laiptų galerijoje“ anksčiau eksponuotos medijų menininko ir meno kritiko prof. dr. Remigijaus Venckaus fotografijos, o dabar pirmą kartą Šiauliuose pristatyta tapyba.

R. Venckus parodos atidaryme sakė, kad tapyba yra maloni meditacijos forma. Žavingiausia esą, kad tapydamas negali grįžti, nėra mygtuko, kurį galėtum paspausti. Ir tada laimi atsitiktinumas. Nepaklusnus teptukas, kintanti ir nevienalytė kompozicija – tai jo kūrybos braižas, suformuotas iš noro eksperimentuoti ir ieškoti savitos meninės kalbos.

Pasak autoriaus, nereikėtų į eksponuojamus kūrinius žiūrėti pernelyg rimtai: „Grožis slypi paprastume. Tuos darbus sukūriau linksmas ir besimėgaujantis gyvenimu. Kada esi laisvas, niekas tavęs nevaržo, įvyksta atsitiktumas, kurį kiekvienas galime patirti.“

Pasak filosofo J. Dieliauto, parodoje Remigijus prisistato kaip įvairialypių abstrakcijų kūrėjas, jutiminės logikos tyrinėtojas.

Abi parodos veiks iki balandžio 13 dienos.