„Laiptų galerijoje“ pradėtas Žibunto Mikšio šimtmečiui skirtas ciklas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
„Laiptų galerijoje“ pristatyta paroda atidarė Žibunto Mikšio šimtmečiui skirtą renginių ciklą Lietuvoje.

Ketvirtadienį Šiauliuose, „Laiptų galerijoje“, atidaryta vieno iš žymiausių išeivijos menininkų, Paryžiuje kūrusio grafiko, scenografo Žibunto Mikšio (1923–2013) paroda, skirtą autoriaus gimimo 100-mečiui.

Asmenine kolekcija pasidalijo buvusi ilgametė „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė su vyru Vygintu Ališausku.

Parodoje eksponuojama Ž. Mikšio darbų retrospektyva nuo pirmųjų raižinių, dokumentai, fotografijos, klijuotinės knygos, dienoraštis, laiškai, bendri kūriniai su vokiečių menininku R. G. Mordmülleriu, Ž. Mikšio žmonos Miriam Meras darbai.

Parodos lankytojus pasveikino Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, vadovaujamas Remigijaus Adomaičio.

Apie Ž. Mikšį ir jo kūrybą kalbėjo prof. Arūnas Sverdiolas, prof. Vytautas Bikulčius, menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė, grafikas Jokūbas Jacovskis, parodos kuratorė J. Ališauskienė. Prisimintas menininko kruopštumas, dėmesingumas kiekvienai detalei, kategoriškumas, perfekcionizmas.

Pasak V. Bikulčiaus, Ž. Mikšys grafikos darbais įkūnijo amžiną nesusitaikėliškumą, nors kaip žmogus išliko be galo trapus. Profesorius Ž. Mikšį prisimena kaip nuostabų pašnekovą, jei mokėjai palaikyti pokalbį ir atremti jo argumentus. Ž. Mikšys rėmė Lietuvą knygomis, savo darbais ir pagalba žmonėms, nes troško tik vieno: kad Lietuva būtų geresnė.

Ž. Mikšys gimė Kaune, 1944 su tėvais pasitraukė į Vokietiją. Studijavo Niurnbergo ir Štutgarto dailės akademijose. Nuo 1962 metų iki mirties gyveno Paryžiuje. Talentingo grafiko palikimą sudaro linoraižiniai, ofortai, litografijos, koliažai.

„Laiptų galerijoje“ tai jau septintoji grafiko paroda. Pirmoji Ž. Mikšio paroda eksponuota 1993 metais, o nuo 1995 metų, menininkui atvykus skaityti paskaitų Šiaulių universitete, su „Laiptų galerija“ užsimezgė itin glaudi draugystė. „Laiptų galerija“ rengė Ž. Mikšio parodas Kėdainiuose, Panevėžyje, Klaipėdoje, Vilniuje, Rygoje.

ž. Mikšio paroda „Laiptų galerijoje“ veiks iki vasario 21 dienos. Ši paroda pradėjo grafiko 100-mečio minėjimo Lietuvoje ciklą. Metų pabaigoje baigiamasis renginys numatytas Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje.