„Laiptų galerijoje“ apie kūrybą ir gyvenimą kalbėjo Sigitas Prancuitis

Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.
Sigitas Prancuitis dalijosi prisiminimais ir įžvalgomis.

Vasario 24 dieną Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ vyko susitikimas su šiauliečiu dailininku Sigitu Prancuičiu. Pokalbį apie kūrybą, filosofiją ir gyvenimą moderavo tapytojo bičiulis, „Laiptų galerijos“ renginių organizatorius Ričardas Jakutis.

Vasario 8 dieną galerijoje buvo atidaryta S. Prancuičio tapybos, asambliažų ir objektų paroda „77“, tad pokalbis vyko dailininko darbų apsuptyje.

S. Prancuitis – įvairiausiomis technikomis dirbantis ir daug skirtingų temų kūryboje paliečiantis menininkas, ne vieno šiauliečio pirmasis dailės mokytojas, nes per 40 metų dėstė Šiaulių dailės mokykloje.

Dailininkas gimė Jakiškių dvare (Joniškio r.), mokėsi Joniškio 1-ojoje vidurinėje mokykloje. S. Prancuitis prisiminė savo „paišybos“ mokytoją akvarelininką Juozą Vainauską, jo išmonę. Susidomėjęs piešimu, moksleivis valandų valandas praleisdavo Joniškio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje. Nors ir nelankęs dailės mokyklos, S. Prancuitis įstojo į tuometinį Vilniaus dailės institutą. Iš didžiausią įtaką padariusių dailės korifėjų S. Prancuitis minėjo V. Karatajų, A. Petrulį.

Baigęs institutą, S. Prancuitis gavo paskyrimą į Kauną, bet netrukus išėjo į armiją. Be to, Kaunas jam buvo nesvetingas. Į Šiaulius pakvietė atsitiktinai sutiktas Eduardas Juchnevičius. S. Prancuitis iki šiol dėkingas ir Šiaulių dailės mokyklos direktoriui J. Samulioniui.

Popietėje S. Prancuitis atvirai pasakojo apie nuotykius, susidūrimus, nuomonių skirtumus. Prisimintas ir „šabakštyno“ laikotarpis, jį S. Prancuitis įvardijo aukso amžiumi. Dailininkų name prie senųjų kapinių turėjo dirbtuves Vitolis Trušys, Aloyzas Toleikis, Donatas Lukoševičius, Vytautas Tribandis, Vaclovas Zigmantas, Romanas Vilkauskas ir kiti, Eduardo Juchnevičiaus iniciatyva vykdavo alternatyvūs menininkų susibūrimai-ripariumai.

„Bohema to nepavadinčiau, tačiau diskusijos kildavo audringos. Nemažai kritikos vienas kitam išsakydavom. Dabar to pasigendu“, – sakė dailininkas.

S. Prancuitis yra išbandęs įvairias dailės sritis, bet labiausiai vertinami jo natiurmortai, portretai, asambliažai. Pilka spalva, sakė dailininkas, jo prigimtyje. Jei būtų peizažistas, pieštų rūką. Natiurmortu susižavėjo pamatęs italų tapytojo Džordžo Morandi parodą.

S. Prancuitis yra nutapęs daug žymių žmonių ir šventųjų portretų. Dailininkas sakė: norint nutapyti istorinės asmenybės portretą neužtenka vien fantazijos, reikia surinkti daug medžiagos. Dabar planuoja nutapyti šv. Ignaco portretą Jakiškių kapinaičių koplytėlei, renka informaciją.

Susitikimo dalyviai iš paties autoriaus sužinojo, kaip gimsta kūriniai, kas juose užkoduota.