„Laiptų galerija“ atšventė 32-ąjį gimtadienį

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
„Laiptų galerija“ subūrė į 32-ąjį gimtadienį.

Balandžio 19 dieną Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“ šventė 32-ąjį gimtadienį.

Gimtadienis paminėtas tapybos paroda „XX a. lietuviškas koloritas“ iš garsių Lietuvos dailės kolekcininkų fondų ir koncertu „Amžinai Tavo. Amžinai mano. Amžinai mūsų“.

„Laiptų galerija“ seniai bendrauja su Lietuvos dailės kolekcininkais, galerijoje jie ne kartą eksponavo savo kolekcijų perlus – retus lietuvių dailininkų kūrinius.

Gimtadienio proga lankytojams pristatyta XX amžiaus lietuvių tapybos korifėjų A. Gudaičio, A. Galdiko, V. Vizgirdos, J. Švažo, K. Varnelio, V. Kasiulio, A. Martinaičio, A. Petrulio, A. Švėgždos, A. Skačkausko, K. Dereškevičiaus ir kitų dailininkų kūriniai iš R. ir A. Zabulių, V. ir D. Jurgaičių, J. ir E. Rimšelių, J. ir A. Jankauskų, I. ir T. Ožinskų, E. Jakubausko, S. Matuzo, V. Gaurelio ir kitų kolekcijų.

Parodoje eksponuojamus dailininkų darbus drąsiai galima vadinti „paryžietiškais“ – spalvingos drobės artimos garsiajai „Ecole de Paris“ mokyklai, kurios tradiciją Lietuvoje šie menininkai ir įkūnijo.

Paskaitą skaitė ir parodą pristatė dailės kritikas dr. Vidas Poškus.

Koncerte „Amžinai Tavo. Amžinai mano. Amžinai mūsų“ gimtadienio šventės dalyviai išgirdo vieną įspūdingiausių L. van Bethoveno šedevrų – styginių kvartetą op. 130, sukurtą paskutiniaisiais jo gyvenimo metais. Kūrinį atliko Boris Brovtsyn (I smuikas, Austrija), Monika Urbonaitė (II smuikas), Jurgis Juozapaitis (altas), Gleb Pyšniak (violončelė).

Tarp kūrinio dalių aktorius Andrius Bialobžeskis skaitė Heiligenštato testamentą (Bethoveno 1802 m. laišką broliams Karlui ir Johanui) bei paslaptingąjį „Laišką nemirtingai mylimajai“.

Galerijos kolektyvas sulaukė gausių sveikinimų. Tarp sveikintojų buvo ir eiliuotą žodį taręs dr. Nerijus Brazauskas, meno mylėtojus sutelkęs peticijai „Dėl Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ išsaugojimo ir veiklos tęstinumo“.