KVIEČIA JUOZO MILTINIO DRAMOS TEATRAS

KVIEČIA JUOZO MILTINIO DRAMOS TEATRAS

KVIEČIA JUOZO MILTINIO DRAMOS TEATRAS

Kazys Saja: „Laikas atrasti Panevėžį iš naujo!“

Juozo Miltinio dramos teatras lapkričio 6-8 d. atvyksta pas kaimynus – į Valstybinį Šiaulių dramos teatrą. Maloniai kviečiame praleisti rudens vakarus kartu su naujausiais ir populiariausiais teatro spektakliais!

Lapkričio 6 d. 18 val. – Kazio Sajos 2 dalių muzikinis spektaklis „DEVYNBĖDŽIAI“ Giedriaus Kuprevičiaus muzikos motyvais. Režisierius – Marius Meilūnas.

Lapkričio 7 d. 18 val. – „Rūkas virš slėnių“, 2 dalių drama pagal Romualdo Granausko romaną. Inscenizacijos autorė – Renata Šerelytė. Režisierius – Raimundas Banionis.

Lapkričio 8 d. 18 val. – Leonard Gershe „Laisvi drugeliai“, 2 dalių pjesė su Mantu Jankavičiumi. Režisierius – Dainius Kazlauskas.

„DEVYNBĖDŽIAI“ – muzikinis spektaklis, sugrąžinantis gyvenimo džiaugsmą

Jauniausi, energija trykštantys Juozo Miltinio dramos teatro aktoriai, tik šiemet baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, – scenos maksimalistai. Aktorių ir teatro pedagogų Veltos bei Vytauto Anužių parengtas kursas, atkūręs prieš 40 metų scenoje klestėjusius K.Sajos „Devynbėdžius“ – išsyk pavergė žiūrovų širdis.

Susižavėjęs pjesės autorius Kazys Saja jau po pirmojo veiksmo šūktelėjo: „Kokia plastika, beveik akrobatika!“ Pasak rašytojo, naujieji „Devynbėdžiai“ įliejo sielai gyvybingumo, suteikė nuostabių išgyvenimų, atgaivino gyvenimo džiaugsmą. Aktoriai puikiai dainuoja, šoka, – vaidina taip nuoširdžiai ir temperamentingai, jog atrodo, įlūš scenos grindys...

Rašytojo žodžiais, „visų vaidmenys tokie, kad nėra antraeilių. Labai įdomus prisistatymas. Daugybė išradingų, netikėtų ir nuolat stebinančių dalykų, bežiūrint spektaklį. Manau, kad nustebtų ir tie žiūrovai, kurie seniai lankėsi Juozo Miltinio teatre. Klausiau pažįstamų: „Kaip?“ Visi patenkinti, sužavėti, nesitikėjo tokio spektaklio. Laikas vėl atrasti Panevėžį iš naujo!“.

„Spektaklį kūrėme negailėdami savęs, nebijodami klysti, ieškodami šviežios, ekspresyvios teatrinės kalbos. „Devynbėdžiai“ nepaliks abejingų – pastatymas kupinas šokio, muzikos, dramatiškų ir komiškų situacijų, ryškių personažų“, – sako režisierius Marius Meilūnas, trupės visiškai rimtai charakterizuojamas, kaip „esantis arti genijaus“.

Groteskiškoms pjesės metaforoms perteikti aktoriai pasitelkė tiek psichologinio, tiek simbolistinio bei siurrealistinio teatro priemones. Pasak režisieriaus, „Devynbėdžiuose“ užkoduotos esminės archetipinės žmogaus gyvenimo situacijos, todėl šis K. Sajos kūrinys įtaigiai suskamba ir prabėgus keturiems dešimtmečiams. Kas nutinka, kai sunaikiname šimtametes tradicijas? Ar verta materialinę gerovę iškelti virš dvasinių vertybių? Kurį kelią pasirinkti – vykti svetur ieškoti lengvesnės duonos ar „likti pilku akmenėliu, bet savoj palaukėj“? – klausimai ypač aktualūs šiandien, Lietuvai susiduriant su globalizacija, materializmu ir vartojimo kultūra.

„Devynbėdžiai“ – reginys, kurį pamatyti būtina! – užtikrina jauniausieji ir daugiau patyrę teatro aktoriai: Povilas Adomaitis, Eglė Ancevičiūtė, Arnoldas Augustaitis, Andrius Gaučas, Šarūnas Januškevičius, Anupras Jucius, Dovydas Laukys, Marius Meilūnas, Justina Nemanytė, Rolandas Normanas, Goda Petkutė, Goda Simonaitytė, Akvilė Vitkūnaitė, Jonas Čepulis, Gabrielė Malinauskaitė, Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė, Julius Tamošiūnas.

Spektaklio trukmė: 2 val. 30 min.

Lapkričio 6 d. 18 val. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre

Bilieto kaina – 12-13 eur.

Bilietais prekiauja Valstybinio Šiaulių dramos teatro kasa ir www.bilietai.lt

„Devynbėdžiuose“ užkoduotos esminės archetipinės žmogaus gyvenimo situacijos, todėl šis K. Sajos kūrinys įtaigiai suskamba ir prabėgus keturiems dešimtmečiams.

Tomas Stasevičius nuotr.

* * *

„RŪKAS VIRŠ SLĖNIŲ“ ir virš žmogaus likimo

Tai naujausias Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis, kurio pagrindas – lietuviško žodžio meistro, Nacionalinės premijos laureato Romualdo Granausko (1938-2014) proza. „Pastabi, gyvenimiška, susigaudanti lietuviško sodžiaus realijose“, – teigia režisierius Raimundas Banionis.

Istorija apima keturių kartų Lietuvos kaimo žmonių likimus. Vyresniems žiūrovams tai proga su nostalgija prisiminti savo jaunystę – medinius klasės suolus, mokyklines uniformas, pirmąją meilę... Jaunimui – vertinga istorijos ir žmogiškųjų santykių pamoka, susipažinimas su skaitomiausio 2014-ųjų metų autoriaus kūryba.

Scenoje – spektaklis spektaklyje. Filmavimo grupė kuria siužetą apie Nausodės kaimą ir jo žmones nuo 1940-ųjų iki Nepriklausomybės atgavimo. Užverda ginčas: „Gal dėti tą Granauską į stalčių“ ir imtis „žiūroviško“ siužeto – apie lesbietes, narkomanus... Laimei, kūrybinė grupė atmeta idėją, – spektaklis bus ne apie tai.

...Tarpukaris. Iš Amerikos grįžęs viengungis Petrošius (Albinas Kėleris) gyvenimo santaupas aukoja kilniam tikslui – pastatyti kaimo mokyklą. Pasamdo du jaunus mokytojus. Persižegnojęs pirmąsyk skambina varpeliu... Mokinukei Marijai sugiedojus Tautišką giesmę, mecenatas pranašauja mergytei Lietuvą garsinančios artistės ateitį...

Tačiau idilę, lyg viesulas rūką, sudarko vokiečių ir rusų okupacijos, – jos režisuoja likimus, šluoja senąsias vertybes, keičia charakterius. Idealizmas ir tradicijos nyksta kartu su valstybe. Keičiasi ir melioruojama, kolektyvizuojama Nausodė. Mokytojų vaikas, žuvusio partizano sūnus Jonas Vyniautas, kurio gyvenimo istoriją pamatys žiūrovai, – jau kitokių laikų žmogus.

Kaip Erla ir Upalis, teka per ūkanotus slėnius, taip plaukia Jono Vyniauto ir tą pačią dieną gimusios Mildos Marijos gyvenimai. Nuo vaikystės iki brandos, nuo pirmosios meilės bučinių iki žiaurių likimo kirčių – jie greta. Bet ar kartu?...

Pasirinkta spektaklio spektaklyje forma, pasak režisieriaus, leidžia išsakyti ir akcentuoti svarbiausias mintis apie žmogaus lemtį istorinių virsmų laikotarpiu. Sąlygiškumas suteikia galimybę jauniausiems teatro aktoriams – Rolandui Normanui ir Justinai Nemanytei pasakoti apie Joną ir Mariją Mildą nuo pat jų vaikystės iki saulėlydžio...

Skaitomiausio 2014 metų autoriaus R.Granausko (1939-2014) kūryba – tikras lobynas skaitytojui. Žodinga, įtaigi, veikėjų likimo vingius ir veiksmus psichologiškai pagrindžianti proza. Pasak režisieriaus, labai kinematografiška, tačiau – sudėtinga teatro scenai.

Bet nutiko kone mistiškas sutapimas. Kai aktorius A.Kėleris pasiūlė šį romaną perkelti į sceną, R.Banionis paprašė rašytojos Renatos Šerelytės sukurti inscenizaciją Juozo Miltinio dramos teatrui. Pasirodo, kad R.Granauskas, prie dešimtmetį jai dovanodamas romaną „Rūkas virš slėnių“, užrašė: „...mano darbų tęsėjai“. Likimas?

Spektaklyje išvysime fotografijas ir vaizdo medžiagą – realius dokumentinius vaizdus iš Lietuvos istorijos.

Romaną į teatro sceną perkėlė gerai susigrojusi komanda, tikri savo darbo meistrai – režisierius Raimundas Banionis, inscenizacijos autorė Renata Šerelytė, scenografas Sergejus Bocullo, kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė, kompozitorius Faustas Latėnas ir Juozo Miltinio dramos teatro aktoriai – keturių kartų artistai: Albinas Kėleris, Petras Kežys, Rolandas Normanas, Justina Nemanytė, Šarūnas Januškevičius, Toma Razmislavičiūtė-Juodė, Eleonora Matulaitė, Regina Kairytė, Akvilė Vitkūnaitė, Eleonora Koriznaitė, Laimutis Sėdžius, Jonas Čepulis, Anupras Jucius, Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė, Lolita Martinonytė, Laimutė Mališauskaitė, Povilas Adomaitis, Rimantas Teresas, Julius Tamošiūnas, Greta Vaitkevičiūtė, Erika Jovaišaitė, Rusnė Liukpetrytė, Mila Andrejeva.

Spektaklio trukmė – 2 val. 30 min.

Lapkričio 7 d. 18 val. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre

Bilieto kaina – 12-13 eur.

Bilietais prekiauja Valstybinio Šiaulių dramos teatro kasa ir www.bilietai.lt

„Rūkas virš slėnių“ – tai proga su nostalgija prisiminti savo jaunystę – medinius klasės suolus, mokyklines uniformas, pirmąją meilę...

* * *

„LAISVI DRUGELIAI“ – jaudinantis pasakojimas apie meilę

Gitara grojantis ir dainas kuriantis vaikinas iš mažo Amerikos miesto pagaliau ištrūksta iš motinos glėbio ir atsiduria Niujorke. Išsinuomojęs butą „kažkur Manhetene“, savarankišką gyvenimą pradeda 22 metų Donaldas Beikeris (Mantas Jankavičius). Žavi kaimynė Džila Tener (Eglė Špokaitė ir Inga Jarkova) netrunka išgirsti jo dainas per ploną sieną... Vaikino motinai – vaikiškų knygelių rašytojai Florans Beiker (aktorė Asta Preidytė), kaip sako pats Donas, jau „iš anksto“ nepatinka sūnaus butas, gyvenimo būdas, o ypač devyniolikmetė, bet jau išsiskirti spėjusi Džila. Sūnų kontroliuojanti mama, anot Donaldo, įsikalusi į galvą, „kad ji – ir motina, ir tėvas, sesuo ir brolis, tetulė, gydytoja, advokatė, prezidentė, FTB, CŽV ir Aukščiausiasis Teismas...“

Džila mėgina keisti motinos požiūrį, pareikšdama, jog Florans klaida – nenoras suprasti, kad jos sūnus jau suaugo: „akliausias tas, kuris nenori matyti“. Bet su savo gyvenimu nesusitvarkanti mergina brandžiai moteriai – ne autoritetas. Jauniklė trokšta gyventi šia diena, būti dailiu, „laisvu drugeliu ir į nieką per daug nesigilinti“.

Kokie netikėtumai laukia Džilės, Dono ir jo motinos – būtina pamatyti patiems. Pjesėje daug žaismingų situacijų ir smagių dialogų, gyvai skamba Donaldo (Manto Jankavičiaus) dainos. Tai spektaklis ir koncertas – viename.

„Laisvi drugeliai“ pelnė žiūrovų simpatijų prizą D.Tamulevičiūtės vardo profesionaliųjų teatrų festivalyje, tapo lankomiausiu pastarųjų metų Juozo Miltinio dramos teatro pastatymu.

Kaip teigia režisierius D.Kazlauskas, „Laisvi drugeliai“ – tikras atradimas ir dovana aktoriams. Ji tarsi specialiai parašyta pagrindinio vaidmens atlikėjui – muzikantui ir dainininkui Mantui Jankavičiui“.

VAIDINA: Mantas Jankavičius, Inga Jarkova, Eglė Špokaitė, Asta Preidytė, Laimutis Sėdžius, Vidmantas Fijalkauskas.

Spektaklio trukmė: 2 val. 40 min.

Lapkričio 8 d. 18 val. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre

Bilieto kaina – 12-13 eur.

Bilietais prekiauja Valstybinio Šiaulių dramos teatro kasa ir www.bilietai.lt

Pjesė „Laisvi drugeliai“ – tarsi specialiai parašyta pagrindinio vaidmens atlikėjui – muzikantui ir dainininkui Mantui Jankavičiui.

T. Stasevičius nuotr.