Kūrybinė potencija išaugo į parodą

Kūrybinė potencija išaugo į parodą

Kūrybinė potencija išaugo į parodą

Ketvirtadienį Šiaulių dailės galerijoje atidaryta Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus skulptūros ir grafikos atrankinė-konkursinė paroda „Potencija“, joje yra ir Šiaulių menininkų darbų. Grafikai ir skulptoriai originaliai pažiūrėjo į potenciją.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Reikalavimas – profesionalumas

Paroda eksponuojama abiejuose galerijos aukštuose.

Parodos atidaryme galerijos direktorė Romualda Atkočiūnienė pasidžiaugė reta proga pristatyti šiuolaikinį meną.

Galerijos parodų kuratorius menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis atkreipė dėmesį į ekspozicijos estetiką.

Pasak vieno iš parodos kuratorių grafiko Evaldo Mikalauskio, komisija vertino apie 40 kūrėjų darbų. Svarbiausias keltas reikalavimas – profesionalumas.

Kauniečių organizuotoje parodoje yra ir Šiaulių menininkų darbų: universiteto profesoriaus Vaidoto Janulio bei keturių pirmo kurso magistrančių.

Estetika be vulgarumo

Parodoje eksponuojami ir komisijos geriausiais pripažinti darbai. Komisija pirmojo laipsnio diplomu už taupią ir organišką meninę raišką bei taiklią temos interpretaciją įvertino Vytauto Umbraso medžio kūrinius „Medžioklė“ ir „Rutulys“.

Antrojo laipsnio diplomas buvo skirtas Eglei Vertelkaitei už subtilų estetinį sprendimą ir optimistinį būties teigimą (ofortas „2'uoju laipsniu"), trečiojo laipsnio – Kęstučiui Vasiliūnui už sugrąžintą medžio raižinio potencialą ir tikėjimo verčių dialektiką (spalvotas medžio raižinys „Be pavadinimo").

„Paroda estetiška. Nesinorėjo vulgarumo, akivaizdžių falų. Vulgarumo ir taip visuomenėje yra pakankamai“, – sakė E. Mikalauskis.

Paroda „Potencija“ veiks iki liepos 15 dienos.

Jono TAMULIO nuotr.

SUMANYMAS: Emocijų kėlė trijų menininkų – Donato Dovidavičiaus, Andriaus Siderkevičiaus ir Artūro Burneikos – „Artefaktas“.

ĮVERTINIMAS: „Suderinta grafika ir skulptūra. Yra tylios jėgos“, – pirmosios vietos diplomu apdovanotą Vytauto Umbraso medžio kūrinį „Medžioklė“ gyrė parodos kuratorius grafikas Evaldas Mikalauskis.

RAIŽINYS: Kęstučio Vasiliūno spalvotas medžio raižinys „Be pavadinimo“ įvertintas trečiojo laipsnio diplomu.

MENININKĖS: Parodoje „Potencija“ eksponuojama ir jaunųjų Šiaulių menininkių Evelinos Gedvilaitės (kairėje) bei Agnės Aleksandravičienės kūryba.