Kūrybą pristato tautodailininkai

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių dailės galerijoje eksponuojami tautodailininkų darbai.

Šeštadienį Šiaulių dailės galerijoje atidaryta Šiaulių regiono tautodailės paroda „Aukso vainikas“.

Parodoje kūrybą pristato 40 autorių, daugiausia kūrėjų – iš Šiaulių miesto.

Ekspozicijoje galima pamatyti tapybos, grafikos kūrinius, juostas ir tautinius rūbus, pirštines, riešines, skulptūras, odos gaminius, sodus, keramikos dirbinius, karpinius, Užgavėnių kaukes, prieverpstes. Kryždirbių kūriniai eksponuojami nuotraukose.

Parodos atidaryme paskelbti Šiaulių regiono laureatai, kurių darbai dalyvaus respublikinėje parodoje, kur už geriausius meno kūrinius tautodailininkams įteikiami „Aukso vainikai“.

Šiaulių regione geriausiais išrinkti Viktoras Žilinskas iš Joniškio (vaizduojamoji dailė – grafikos darbai), Eugenijus Arbušauskas iš Radviliškio (taikomoji dailė – kaukės) ir šiaulietis Jonas Dzviega (kryždirbystė).

Lietuvos nacionalinis kultūros centras „Aukso vainiko“ apdovanojimą įsteigė 2005 metais, jis skiriamas liaudies meistrams už liaudies vaizdinę (skulptūrą, tapybą, grafiką, karpinius), taikomąją (tekstilės, keramikos, taikomųjų medžio dirbinių, kalvystės, juvelyrikos, pynimo iš vytelių, margučių, sodų, verbų ir kt.) dailę bei kryždirbystę (kryžius, stogastulpius, koplytstulpius, koplytėles ir kitus tradicinės formos paminklus).

Tautodailės paroda Šiaulių dailės galerijoje veiks iki rugsėjo 26 dienos.

„Tikimės, kad ši paroda leidžia ne tik pajusti šiuolaikinės lietuvių tautodailės savitumus, įvairovę, parodo jos vietą dabartinėje kultūroje, atspindi ilgaamžes vertybes, bet yra reikšminga ir patiems kūrėjams, nes jie turi galimybę suvokti savo kūrybos svarbą, dalytis patirtimi, konsultuotis su specialistais“, – teigia Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Laima Kelmelienė.