Kurtuvėniškio skulptūra pradėjo „Saulės taką“ Omahoje

Kurtuvėniškio skulptūra pradėjo „Saulės taką“ Omahoje

Kurtuvėniškio skulptūra pradėjo „Saulės taką“ Omahoje

Kurtuvėniškis skulptorius, medžio drožėjas Aurimas Šimkus gavo netikėtą pasiūlymą – į Nebraskos valstijos Omahos miestą (JAV) pakvietė susigiminiavusių miestų asociacijos Šiaulių ir Omahos draugystės komitetas bei Omahos Lauritzen botanikos sodo direkcija.

Kurs „Saulės taką“

Omahos miestas jau beveik du dešimtmečius draugauja su Šiauliais.

Minint Omahos ir Šizuokos (Japonija) draugystės keturiasdešimtąsias metines Lauritzen botanikos sode buvo pastatyti japonų kultūros tradiciniai vartai. Atidarymo iškilmėse dalyvavo ir Šiaulių miesto vadovų delegacija. Tada kilo mintis, o kodėl lietuviai negalėtų pastatyti kažką panašaus?

Omahos ir Šiaulių draugystės komiteto pirmininkas daktaras Gediminas Murauskas šia idėja pasidalijo su kitais komiteto nariais ir jai buvo pritarta. Nuspręsta Lauritzen botanikos sode įrengti medžio skulptūrų taką – „Saulės taką“, o padaryti pirmąją skulptūrą „Eglė žalčių karalienė“ sugalvojo Šiaulių rajono Kurtuvėnų miestelio gyventojas, skulptorius – medžio drožėjas Aurimas Šimkus.

Prieš trejus metus buvo paruoštas projektas ir pristatytas į Užsienio ministerijos organizuotą konkursą pasaulio lietuvių veiklai remti. Tačiau projektas buvo atmestas. Omahos lietuviai – daktaras Gediminas Murauskas, Nellie Sudavicius MacCallum, Dalia Sudavicius, daktaras Paulius Mileris, Margarita Sederaviciutė-Hathaway, Asta Simbelytė-Reiff ir Indrė Seibutytė nenuleido rankų. Lėšų ieškojo pas privačius rėmėjus. Ir štai rugpjūčio mėnesį projektas pradėtas įgyvendinti.

Sulaukė didelio dėmesio

Pirmą kartą į Ameriką atvykęs Aurimas Šimkus iš karto ėmėsi darbo. Ąžuolą teko iškeisti į graikišką riešutmedį.

Lauritzen botanikos sodo direkcija, vadovaujama generalinio direktoriaus Spencer Crews, sudarė idealias sąlygas drožybos darbams, buvo pateikti darbo instrumentai ir medžiagos. Botanikos sodas pasirūpino darbo vieta, pavėsine, darbo drabužiais ir apsaugos priemonėmis. Buvo išleisti lankstinukai, pasakojantys apie A. Šimkų, Lietuvos tautodailės tradicijas, pristatytas „Eglė žalčių karalienė“ skulptūros eskizas.

Botanikos sodo lankytojai kasdien galėjo stebėti skulptūros gimimą. Aurimas atsakinėjo į klausimus, su daugeliu sodo lankytojų fotografavosi, dalijo vizitines korteles. Per devynias dienas pas meistrą iš Lietuvos apsilankė per tūkstantis tautinio meno mėgėjų ne tik iš Amerikos, bet ir iš įvairių šalių. Baigus skulptūros darbus Aurimas pasisiūlė išdrožti dar du medinius suoliukus.

Skulptūros atidarymo iškilmėse į Lauritzen botanikos sodą specialiai tai progai atvyko kanklininkė šiaulietė Kristina Kuprytė, kuri atliko lietuviškų muzikinių kūrinių programą.

Susirinkusiems G. Murauskas pristatė dar vieną projektą, kurio metu Šiaulių universiteto botanikos sode bus įkurtas Amerikos prerijų laukinių augalų sodas, o į Omahos Lauritzen botanikos sodą bus įtrauktos Vidurio Europos ir Baltijos regiono augalų rūšys.

Omahos miesto merė Jean Stothert pasidžiaugė glaudžiais bendradarbiavimo ryšiais su Šiaulių miestu. Lietuvos Respublikos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas aidint ovacijomis atidengė A. Šimkaus skulptūrą „Eglė žalčių karalienė“.

Omahos miesto merė skulptoriui Aurimui Šimkui ir kanklininkei Kristinai Kuprytei įteikė Omahos Garbės piliečio raštus.

Minėti Omahos susigiminiavusių miestų asociacijos penkiasdešimtąsias įkūrimo metines į Omahą rugsėjo pabaigoje yra pakviesta Šiaulių miesto delegacija, vadovaujama mero Artūro Visocko. Taip pat pakviestas Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“.

Zigmas RIPINSKIS, tarptautinių kultūros projektų vadybininkas

Omaha – Šiauliai

Autoriaus nuotr.

SKULPTORIUS: Aurimas Šimkus medžio drožybos meną perėmė iš savo senelio. Dar būdamas moksleiviu, iš medžio pagamino Kurtuvėnų dvaro svirno maketą, kuris buvo simbolinė kopija tuo metu nuo gaisro nukentėjusio svirno.

PRADŽIA: Skulptūra „Eglė žalčių karalienė“ – pirmoji kuriamame „Saulės take“.

IŠKILMĖS: Skulptūros atidaryme su jos autoriumi A. Šimkumi (centre) – Omahos miesto merė Jean Stothert, Lietuvos Respublikos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas.