Kuršėnų dvare – Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio kalendorių paroda

Savivaldybės nuotr.
Atidarius parodą, vyskupas Eugenijus Bartulis stilizuotame pirmojo kalendoriaus leidėjo Lauryno Ivinskio darbo kambaryje pasirašė Kuršėnų dvaro svečių knygoje, parodos svečiams dedikavo šių metų kalendorius.

Vasario 8 dieną Kuršėnų dvare atidaryta pirmoji autorinė J. E. Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio Katalikiškų kalendorių paroda, kurioje eksponuojama aštuoniolika kasmet nuo 2007 metų išleistų sieninių kalendorių su vyskupo kelionių po šventas vietas nuotraukomis.

Šiaulių vyskupas fotografuoja nuo jaunystės, taip pat yra žinomas keliautojas ir alpinistas. Jo Ekscelencija pasakojo, kad, keliaudamas į kalnus, į šventas pasaulio vietas su fotoaparatu, visuomet parsiveža puikių vaizdų, kurie ir atgula į kalendorius. Vyskupas prisiminė, kad į pirmąjį kalendorių sudėjo kalnuose matytų kryžių nuotraukas, antrasis buvo su bažnyčiomis kalnuose.

Šiuo metu Šiaulių vyskupas jau yra išleidęs 18 kalendorių, kurių pasirodymo kasmet laukia vyskupijos tikintieji, kabinasi namuose, dovanoja artimiesiems.

Vyskupas Eugenijus Bartulis parodos atidaryme juokavo, kad stengiasi kalendoriuje sudėti išskirtinius vaizdus, kad „visą mėnesį į vieną nuotrauką nebūtų nuobodu žiūrėti“. Jo kalendoriuose žymimi vardadieniai, yra vietos individualiems įrašams, tačiau svarbiausi vis dėlto yra šventų vietų vaizdai.

Kuršėnų dvaras tokiai kalendorių parodai tinkama vieta, nes būtent čia yra viena garsiausių ir gausiausių kalendorių kolekcijų, kurioje yra per 8 000 kalendorių nuo pačių seniausių iki naujausių.

Su pirmąja Katalikiškų kalendorių paroda Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį pasveikino Šiaulių rajono savivaldybės vicemeras Eimantas Kirkutis. Jis visų Šiaulių rajono žmonių vardu padėkojo Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui už pirmąją parodą būtent Šiaulių rajone, Kuršėnuose.

Šventiniame parodos atidaryme grojo Kuršėnų meno mokyklos kanklininkės, išugdytos mokytojos Rimos Ananjevienės.