Kūriniai skatina ieškoti tiesos

Kūriniai skatina ieškoti tiesos

Kūriniai skatina ieškoti tiesos

Kuršėnų meno mokyklos dailės galerijoje atidaryta šiauliečio tapytojo Vidmanto Zarėkos darbų paroda. Kartu autorius šiuolaikinio meno gerbėjams surengė savotišką pamoką, pasakodamas apie savo darbus ir juose atskleidžiamą požiūrį į gyvenimo aktualijas.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Šiaulių universiteto Menų fakulteto Dailės katedros vedėją docentą Vidmantą Zarėką susirinkusiesiems pristatė Kuršėnų meno mokyklos direktorė Danutė Lotiukienė ir parodos autoriaus kolega universitete Petras Rakštikas, šios mokyklos mokytojas.

V. Zarėka pasakojo šios parodos specialiai neformavęs – tiesiog paėmęs iš lentynos tuos darbus, kurie buvo su rėmais.

Menininkui kalbant apie savo kūrybą vis dėlto ryškėjo, kad į kuršėniškę ekspoziciją pateko darbų jį itin dominančiomis temomis.

V. Zarėka užsiminė, kad pastaruoju metu jį skatina kurti tai, kas vyksta aplinkoje. Autoriui įdomu stebėti pasaulį,  gyvenimą, visa tai analizuoti ir ieškoti galimybių pasakyti tai, kas svarbu ne jam pačiam, o žiūrovui. Autorius siekia, kad žiūrovui rūpėtų, kodėl jis atskleidžia vieną ar kitą dalyką.

Ne viename iš Kuršėnuose pristatomų akvarelės darbų vaizduojamas laikraštis. „Laikraštis iš principo yra galios simbolis“, – paaiškina V. Zarėka. Be to, spauda esanti laisvės išraiška.

Į įvairius dalykus, susijusius su spauda, dailininkas žvelgia daugiau sarkastiškai, jo nuomone, spaudos žaidimai atrodo banalūs, bet žmonės tai „praryja“.

Pro eksponuojamus paveikslus nevalia paskubomis prabėgti. Jie verčia susimąstyti. Gali būti, kad kiekvienas žiūrovas kiekvieną paveikslą matys vis kitokį.

Atvykdamas į parodos atidarymą, V. Zarėka atsivežė ir daugiau neįrėmintų savo darbų. Juos demonstruodamas žiūrovams, tarp kurių daugiausia buvo moksleivių, pasakojo apie juos bei tai, kas paskatino šiuos darbus sukurti.

Pasak daugiau kaip 35 personalines parodas surengusio ir apie 150-yje grupinių parodų dalyvavusio menininko,  akvarelės darbai pakankamai stipriai blunka. Kai kuriuos paveikslus tenka restauruoti, kitus – iš naujo, kitokiais dažais ant storesnio popieriaus tapyti.

Autoriaus nuotr.

PAMOKA: Tapytojas Vidmantas Zarėka pristato savo kūrinius.

KŪRINYS: Vidmantas Zarėka, – „Iliuzijos“. Akvarelė.

RENGINYS: Parodos autorių Vidmantą Zarėką (kairėje) pristatė Kuršėnų meno mokyklos direktorė Danutė Lotiukienė ir mokytojas Petras Rakštikas.