Kūrėjų parodos uždarė festivalį „Virus“

Organizatorių nuotr.
Šiaulių dailės galerijoje kūrybą pristato (iš kairės) Eglė Karpavičiūtė, Neringa Poškutė-Jukumienė ir Eglė Narbutaitė.

Ketvirtadienį Šiaulių dailės galerijoje lankytojams pristatytos trys parodos: Eglės Karpavičiūtės tapybos paroda „Re-painted“, Eglės Narbutaitės personalinė paroda „Pavėsis“ ir Neringos Poškutės šiuolaikinės juvelyrikos bei metalo meno paroda „Deimantai/Diamonds“.

E. Karpavičiūtės kūriniai – vaizdiniai komentarai apie tapybą, istoriją, meno institucijas: muziejus, galerijas, parodines erdves. Menininkė stebi ir įamžina kultūros laiką bei jo pokyčius, kalba apie šiuolaikinę meno pateikimo specifiką ir vartojimo įpročius, tapytojo, menininko tapatybę, žiūrovo, kaip meno vartotojo, vaidmenį.

Iš Šiaulių kilusi dailininkė E. Narbutaitė personalinėje parodoje kelia retorinį klausimą: keistis ar pri(su)sitaikyti? Eksponuojamuose darbuose autorė permąsto nuo vartojimo inercijos perkaitusios visuomenės situaciją. E. Narbutaitės piešiniams būdingas humoras, per kurį ji kalba apie šiandienai svarbius dalykus, atkreipia dėmesį į globalias problemas, nebijodama pasijuokti iš savęs.

Šiuo metu menininkė gyvena ir kuria Vilniuje. „Pavėsis“ – didžiausia iki šiol jos eksponuota personalinė paroda.

N. Poškutės šiuolaikinės juvelyrikos ir metalo meno parodoje „Deimantai/Diamonds“ pristatoma instaliacija ir videoperformansas „Dūžiai/Bangs“, paveikslai „Juodasis deimantas/Black Diamond“, „Gifas/Gif“ ir šiuolaikinės juvelyrikos objektai.

Kurdama autorė tyrinėja ir puošimosi ribas bei juvelyrikos funkcionalumą, kelia klausimą, ar kūną puošiame, ar pats kūnas yra papuošalas, fantastiškiausias juvelyrikos kūrinys? N. Poškutės kūryboje naudojamas rombas įgavo autorinio ženklo bruožų.

Lankytojai E. Karpavičiūtės tapybos parodą „Re-painted“ gali apžiūrėti iki kitų metų sausio 21 dienos, E. Narbutaitės ir N. Poškutės parodos veiks kiek trumpiau – iki sausio 15 dienos.

Šių parodų atidarymas kartu buvo ir Šiaulių dailės galerijos organizuojamo šiuolaikinio meno ir mados festivalio „Virus’27“ uždarymas.