Naujausios
„Norėjau papasakoti paprastą įstoriją“, – sako pirmosios lietuviškos kulinarinės komedijos „Gardutė“ scenarijaus autorė ir režisierė Eglė Vertelytė. Jos sukurta istorija išties galėtų įvykti, o gal ir yra įvykusi – televizijos šou užkulisiai pilni staigmenų, aistrų, juoko ir ašarų.
Vakar E. Vertelytės ir jos komandos sukurta komedija iškeliavo į Lietuvos kino ekranus ir bus vertinama žiūrovų. Tie, kas filmą jau matė, dalijasi jame ir kvatoję, ir lieję ašaras.
„Gardutė“ – ne tik filmo pavadinimas, reiškiantis tai, kas skanu, kuo gardžiuojamasi, bet ir valgyklos, kurioje dirba dvi pagrindinės filmo veikėjos – virėjos Saulė (aktorė Agnieszka Ravdo) ir Ona (aktorė Elena Ozarinskaitė-Fromont).
„Man patiko, kad abi aktorės nebuvo matytos kine, juk ruošiausi pasakoti apie nežinomas merginas, kurios nusprendžia dalyvauti televizijos kulinariniame šou“, – aiškina filmo režisierė ir priduria, kad ją sužavėjo aktorių gebėjimas persikūnyti į komedinius vaidmenis.
Ir E. Vertelytės prieš šešerius metus sukurtas, „Sidabrine gerve“ apdovanotas „Stebuklas“, ir naujasis jos filmas „Gardutė“ nėra tik komedijos. Režisierė, scenaristė ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytoja prisipažįsta norėjusi sukurti filmą, kuriame žiūrovas galėtų atsipalaiduoti, pasijuokti, tačiau po filmo išeitų ne visai tuščias. „Geros komedijos tai gali – duoti ir gero laiko, ir peno sielai bei smegenims. Tikiu, kad tamsų gruodį komedija tikrai gali sušildyti“, – ji sako.
„Gardutei“ kurti scenarijų ji pradėjo viena, vėliau prisijungė scenarijaus bendraautorė, buvusi Eglės studentė, Irena Kunevičiūtė. „Rašant dviese, procesas daug smagesnis, – tikina. – Jauti, kad priklausai bendruomenei. Be to, Irena mėgsta kulinarinius šou, dirba reklamoje, taigi, gerai žino, apie ką kalba.“
Eglė sako, kad „Gardutėje“ jų papasakota istorija turi pasakos elementų, tačiau pasakiškumas čia – modernus, nes viskas nėra tik juoda arba balta. Kiek filme tiesos, o kiek – fantazijos, tegu sprendžia žiūrovas.
Iš valgyklos – į žvaigždes. Taip trumpai būtų galima apibūdinti pagrindinių filmo herojų – Saulės ir Onos kelią. Režisierė neslepia, kad naująjį filmą įkvėpė LRT televizijos valgykla ir kartkartėmis joje šmėžuojantys populiarių televizijos laidų vedėjų veidai.
„Labai gali būti, kad mintis sukurti tokį filmą kilo pietaujant su prodiuseriu ir bičiuliu Luku Trimoniu. Tačiau praėjo gana daug laiko, beveik dešimt metų, kol istorija tapo kūnu, įgavo formą ir iškeliavo pas žiūrovus.“
Ji lengvai susitapatina su savo filmo herojėmis – valgyklos virėjomis Saule ir Ona bei ambicijų kupina restorano šefe Brukne. „Esu labai lankstus žmogus, nuolat galvoju ir pergalvoju dalykus vis kitaip, visada kažko ieškau. Tame ieškojime vienos vertybės formuojasi, o kitos kinta. Tačiau dilemų visada lieka daug – uždirbti daugiau ar daryti tai, kas patinka? Patikti visiems ar patikti sau? Dalyvaut šou ir žaisti pagal jo taisykles, kurios nėra mielos, ar išvis nedalyvauti? Kuo toliau, tuo aiškiau galiu sakyti, kad gyvenu savo gyvenimą. Beje, spalvingą, įdomų, dramatišką. Ir, ačiū Dievui, apie jį niekada nekursiu filmo“, – šypsosi.
Onos personažas filme turi Eglei labai pažįstamą bruožą – ji jaučiasi nieko pakeisti negalinti susiklosčiusios situacijos auka. „Atsakomybės prisiėmimas už savo klaidas ir sprendimus labai išlaisvina, – teigia Eglė. – Saulės noras pritapti, būti mylimai, patikti – perlenkiant lazdą ir pamirštant save – man irgi artimas. Manau, kuo žemesnė savivertė, tuo labiau norisi įrodyti savo tiesą, kurti savo įvaizdį. O kai esi tikras, noras aršiai ginti įvaizdį dingsta. Bruknės karjerizmą savo kailiu patyriau ir žinau, kad jis laimės daug nesuteikia. Nežinau kodėl, bet turbūt vienišiausi momentai gyvenime buvo, kai sulaukiau didesnių karjeros įvertinimų – pirminį džiaugsmą visada lydėjo tuščias jausmas. Turbūt šis jausmas man padėjo aiškiai atsakyti sau, kodėl kuriu filmus.“
Kino režisierės E. Vertelytės kulinarinėje komedijoje papasakota istorija universali, – prieš premjerą Lietuvoje įvykusiose tarptautinėse „Gardutės“ premjerose Vokietijos Kotbuso, Airijos Korko kino festivaliuose ir A klasės festivalyje „Juodosios naktys“ Taline žiūrovai kino salėje juokėsi ir negailėjo aplodismentų filmo kūrėjų komandai.
„Retas atvejis, kai tarp kino festivaliams atrinktų filmų atsiduria komedija. Nebent festivaliai orientuoti į komedijos žanrą. Pasirodyti tarptautiniuose kino festivaliuose filmų kūrėjams yra svarbu. Tai, kad E. Vertelytei pavyko sukurti komediją, kuri prajuokina kitų šalių žmones, yra puikus jos – filmo režisierės ir scenarijaus autorės – įvertinimas“, – sako filmo prodiuseris, vienas iš prodiuserių kompanijos „Inscript“ įkūrėjų L. Trimonis.
„Režisierė E. Vertelytė savo filme maišo tobulą subtilių juokelių, aštraus humoro, virtinės nesusipratimų, pavydo, manipuliacijų ir atleidimo receptą“, – taip apie 34-ajame tarptautiniame Kotbuso kino festivalyje pristatytą lietuvių komediją rašė Merlinas Webersas.
„Nuotaikingoje kulinarinėje komedijoje susimaišo smagi televizijos drama, šmaikšti satyra, draugystės melodrama ir atgyja lietuvių liaudies dainos“, – taip lietuvių kūrėjų darbą pristatė kino kritikas Edvinas Pukšta.
„Išėjo malonus ir visiškai neprailgstančią, nevulgarią kino pramogą suteikiantis komedijos ir dramos žanrų kokteilis, kurį verta pamatyti, ypač jeigu turite silpnybę cepelinams ir lietuviškam kinui“, – apie „Gardutę“ rašė kino apžvalgininkas Darius Voitukevičius.
Šalies kino teatruose pirmoji lietuviška kulinarinė komedija pasirodė lapkričio 29 dieną. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, filmo partneris – „Nafta Films“.