Kražiuose baigėsi baroko operos kursai

Kražiuose baigėsi baroko operos kursai

09. 04 Kelmė

Kražiuose baigėsi baroko operos kursai

Praėjusią savaitę Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre vyko baroko operos kursai. Stovyklą organizavo centras kartu su Baltijos kameriniu operos teatru.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Svečias gyrė solistų profesionalumą

Vokalo subtilybių šių metų operos kursuose Kražiuose mokė dėstytojas iš Italijos kontratenoras Roberto, barokinio dainavimo profesorius, Milanas Civica Scuola di Musica vokalo mokytojas, dėstytojas „Guido Cantelli“ konservatorijoje Novaroje, renesanso ir baroko repertuaro ekspertas.

Klavesinu pritarė Aurelio Schiavoni iš Italijos.

Kursuose dalyvavo operos solistai Algirdas Bagdonavičius, Jonas Sakalauskas, Rūta Vosyliūtė, Nora Petročenko, Ilona Pliavgo, Vaidas Bartušas, Nerijus Masevičius ir kelmiškė Diana Tiškovaitė.

1993 metais Venecijos operos scenoje debiutavęs atlikėjas Roberto Balconi pripažintas kaip vienas geriausių baroko muzikos atstovų.

Po kursų R. Balconi gyrė aukštą Lietuvos atlikėjų artistinį pasiruošimą, tvirtino esąs susižavėjęs lietuvių solistų profesionalumu.

Lietuvoje svečias iš Italijos viešėjo penktą kartą, tačiau į Kražius atvyko pirmąsyk. R. Balconi teigė įsimylėjęs nuostabios gamtos ir kūrybai tinkantį miestelį.

Tradicija

Kražių M. K. Sarbiviejaus kultūros centre operos kursai surengti šeštą kartą.

Ankstesnieji kursai buvo labiau orientuoti į vaidybą ir operos atlikėją, vykdavo ir choreografijos užsiėmimai, pastatyta barokinė opera. Intensyviuose kursuose kurdavo operos kūrėjai – jaunieji kompozitoriai.

Su lietuviais operos solistais yra dirbę žinomi vokalo mokytojai, tokie kaip Barbro Marklund-Petersone iš Norvegijos, Vladimiras Prudnikovas, Algirdas Janutas.

Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro nuotr.

OPERA: Kražiuose barokinės operos vokalo subtilybių mokė (iš kairės) Aurelio Schiavoni, Roberto Balconi, patarimų klausėsi solistai Diana Tiškovaitė, Algirdas Bagdonavičius.