Kolekcijoje – tūkstančiai degtukų dėžučių etikečių

Kolekcijoje – tūkstančiai degtukų dėžučių etikečių

Kolekcijoje – tūkstančiai degtukų dėžučių etikečių

Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų filiale atidaryta degtukų dėžučių etikečių paroda. Kolekcijos savininkas Alvydas Užkuraitis saugoja daugiau kaip 4000 skirtingo laikmečio degtukų dėžučių etikečių, kurias kaupti pradėjo dar jo močiutė.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Ypač vertina etiketę su Vyčiu

Degtukų dėžučių etiketėse atsispindi skirtingi laikmečiai – nuo Antano Smetonos valdytos Lietuvos iki šių dienų. Prieš akis rikiuojasi sovietinių laikų "paminklai", 15-os respublikų tautiniais rūbais vilkintys šokėjai, įvairioms žaidynėms specialiai išleistos serijos su sportininkais.

Kolekcijos savininkas Alvydas Užkuraitis ypač vertina ant degtukų dėžutės spausdintą etiketę su lietuvišku herbu – Vyčiu, už kurio laikymą močiutė ar tėvai sovietiniais metais galėjo nukentėti kaip už antitarybinę propagandą.

Užsienyje perka degtukų dėžutes

Kolekcijoje akį patraukia etikečių serijos su paukščių, žvėrių, gėlių vaizdais. Tarsi gera pažintinė medžiaga jaunajam gamtininkui.

Į albumus sugulė ir degtukų dėžučių etiketės iš Lenkijos, Slovakijos, Latvijos, Kanados bei kitų šalių.

Išvažiavęs į ekskursiją po svečias šalis, Alvydas Užkuraitis visada parsiveža po keletą degtukų dėžučių. Iš Kanados degtukų atsiųsdavo giminės. Lietuvoje jau daug metų degtukai „puošiasi“ vienodomis etiketėmis, tad, anot kolekcijos savininko, nėra iš ko pasirinkti.

Kolekcija kaupiama daugelį metų ir praėjo jau trijų kartų rankas. Pradėjo etiketes rinkti Alvydo močiutė Bronislava Užkuraitienė, vėliau jo dėdė Raimondas Užkuraitis.

Vyriškio pomėgiu susidomėjo ir Lietuvos rekordų knygos sudarytojai.

Parodos pristatymas Kriukų bibliotekoje vyks vasario 8 dieną 12.30 valandą.

Autorės nuotr.

KOLEKCIJA: Alvydo Užkuraičio saugomoje degtukų dėžučių etikečių kolekcijoje yra daugiau kaip 4000 originalių etikečių egzempliorių.

SOVIETMETIS: Ant sovietinių degtukų dėžučių etikečių sporto vaizdai būdavo spausdinami įvairių žaidynių progomis.

HERBAI: Tarpukario Lietuvoje ant degtukų dėžučių spausdinti šalies miestų herbai.