Knygos „Šiaulių vadovai ir šviesuoliai 1918–1940 m.“ pristatymas

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Istorikas Jonas Sireika, apibendrindamas savo savo studiją, teigia, jog Šiaulius iš Pirmojo pasaulinio karo griuvėsių iki europietiško ekonomikos ir kultūros centro Šiaurės Lietuvoje kėlė didelis būrys ryškių asmenybių, idealistų.

Penktadienį Šiaulių „Aušros“ muziejaus Venclauskių namuose vyko šiauliečio istoriko Jono Sireikos knygos „Šiaulių vadovai ir šviesuoliai 1918–1940 m.“ pristatymas.

J. Sireika klausytojus supažindino su knygos struktūra, apžvelgė Šiaulių ir Lietuvos savivaldos vystymosi ypatybes. Šiaulių mieste gyveno, veikė daug išsilavinusių, pilietiškai nusiteikusių žmonių, nusipelniusių Šiaulių visuomenei, kultūrai. Tie žmonės, pasak knygos autoriaus, kūrė Šiaulių tapatybę, Šiaulius kaip europietišką miestą ir kraštą, laisvąją Lietuvą.

Istorikas tris dešimtmečius studijavo, tyrė Pirmosios Lietuvos Respublikos vietos savivaldą, ta tema parengė ir išleido keletą knygų.

Knygą buvusio Šiaulių mero Arvydo Saldos (1991–1995 m.), profesoriaus Teodoro Tamošiūno, Janinos Tamošiūnienės ir autoriaus lėšomis išleido UAB „Litera“.