Knygos „Kudirka – buvau atėjęs“ pristatymas – tarsi sielos puota

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Knygos pristatymą Arvydas Juozaitis pavadino sielos puota.

Kovo 6 dieną Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Didžiojoje salėje filosofas, rašytojas, publicistas, politinis ir visuomenės veikėjas Arvydas Juozaitis pristatė savo naujausią knygą „Kudirka – buvau atėjęs“.

Ištraukas iš knygos skaitė Valstybinio Šiaulių dramos teatro ir „Naisių vasaros“ teatro aktoriai, kompoziciją režisavo aktorius Vladas Baranauskas.

A. Juozaičio pjesė skirta XIX a. pabaigos lietuvių tautiniam prisikėlimui ir Vincui Kudirkai (1858–1899). Autorius tarytum kviečia, kad giedodami „Tautišką giesmę“ reikštume pagarbą ne tik Valstybei, bet ir suprastume jos prisikėlimo kodą.

Rašyti apie V. Kudirką A. Juozaitis rengėsi mažiausiai dešimtmetį. Įkvėpė ir paskutinį postūmį suteikė Rusijos užpulta Ukraina. Kovo 3 dieną sukako lygiai dveji metai, kai rašytojas ėmėsi plunksnos.

V. Kudirka, A. Juozaičio akimis, ir trapus, ir pasiutiškai užsispyręs. V. Kudirkos atsivertimo lemtimi rašytojas įvardijo lietuvių kalbą: „žalioje“ jaunystėje vengęs lietuvių kalbos, jis tapo kanoninio teksto-giesmės autoriumi.

A. Juozaitis į savo knygos pristatymą atsivežė ir 1989 metais perleistą Juliaus Būtėno knygą „Vincas Kudirka“, ją laiko neišsemiamu pažinimo šaltiniu.

Renginio pabaigoje gausiai susirinkę knygos pristatymo dalyviai kartu sugiedojo „Tautišką giesmę“.

Po knygos pristatymo A. Juozaitis gausiai publikai, aktoriams, bibliotekai dėkojo: „Buvo sielos puota. Kaip reta!“