Knyga subūrė prisiminimų vakarui

Knyga subūrė prisiminimų vakarui

Knyga subūrė prisiminimų vakarui

Antradienį Šiaulių universiteto bibliotekoje pristatyta knyga „Eleonoros Eglės Buivydaitės-Prėskienienės buvimo spinduliai“. Šviesaus atminimo žmonos gyvenimo spindulius į solidžią knygą sudėjo jos sutuoktinis, Šiaulių miesto garbės pilietis profesorius Bronius Prėskienis.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Tarp gyvenimo ir amžinybės

Į knygos pristatymą, o kartu ir prisiminimų vakarą, susirinko pilna Šiaulių universiteto bibliotekos konferencijų salė. Prisiminti 2011 metais anapilin išėjusią E. Prėskienienę atėjo buvę bendramoksliai, bendradarbiai, studentai, giminaičiai, bendražygiai, prietėliai – šį žodį mėgo vartoti profesorė.

Vaizdo medžiaga ekrane sugrąžino į 2002 metus, kai buvo minimas E. Prėskienienės jubiliejus. Mokslininkė pasakojo apie save, apie kūrybą, apie gyvenimą po vienu stogu kartu su kitu mokslininku – savo vyru.

Leidyklos „Šiaurės Lietuva“, išleidusios knygą, vadovas, Šiaulių universiteto docentas daktaras Stasys Tumėnas šiam darbui skyrė visą vasarą ir rudenį. Jis vardijo E. Prėskienienės buvimo spindulius: Šatrijos Raganos tradicijų tęsėja Šiauliuose, vadovėlių autorė, mokslininkė, dainų tekstų kūrėja, akimirkų gaudytoja, detalių virtuozė.

Pristatydamas knygą, S. Tumėnas kalbėjo apie trapią ribą tarp buities ir būties, tarp gyvenimo ir amžinybės. Dar prieš kelerius metus, minint B. Prėskienio 80-metį, greta sėdėjo jo žmona.

„Knyga gimė iš didelės, gražios meilės“, – sakė S. Tumėnas.

Beveik 700 puslapių knygą sudaro dešimt pagrindinių skyrių. B. Prėskienis, pasak S. Tumėno, ypač išsamiai, kruopščiai, tarsi vaistininkas, parašė E. Prėskienienės biografiją.

Knygoje sudėtas epistolinis palikimas: susirašinėjimai su poete Janina Degutyte, dailininkais Žibuntu Mikšiu, Marija Cvirkiene, kunigu Ričardu Mikutavičiumi.

Prisiminimais pasidalijo 130 asmenų, 6 iš jų jau išėjo anapilin.

S. Tumėnas sakė, kad nemažai ginčų kilo dėl viršelio. Šiaulių universiteto patriotas B. Prėskienis nenusileido: pagrindinėje nuotraukoje E. Prieskienienė įamžinta prie universiteto durų. Šiaulių universitete ji dirbo penkias dešimtis metų.

Gyva prisiminimuose

E. Prėskienienė daug bendravo su Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriais. Aktorė Nomeda Bėčiūtė prisiminė paskutinį susitikimą teatre, po repeticijos. E. Prėskienienė jai atnešė padovanoti savo paveiksliuką. „Trumpai paplepėjome – valandą kitą“, – sakė aktorė ir padeklamavo E. Prėskienienės eilėraščių.

Rašytoja Irena Buivydaitė-Kupčinskienė, E. Prėskienienės brolio dukra, džiaugėsi aktorės deklamuojamose eilėse išgirdusi tetos intonacijas.

„Man yra teta Lionė ir dėdė Bronius“, – sakė rašytoja. Kai Irena gimė, tetai buvo 22-eji. Sielų bendrystė užsimezgė mokykliniais metais. I. Buivydaitei-Kupčinskienei tetos butas atrodė kaip užburta pilis – su K. Šimonio paveikslais, gintaru, krištolu, suvenyrais. Su teta užsidarydavo jos kambaryje – prasidėdavo literatūros vakaras.

Paskutiniame pokalbyje E. Prėskienienė I. Buivydaitei-Kupčinskienei užsiminė planuojanti rašyti knygą apie bendravimą su iškiliomis asmenybėmis ir dvasios dovanas, kurias iš jų gavo. Tikėjosi idėją aptarti susitikusios pavasarį, bet atėjęs pavasaris E. Prėskienienei buvo paskutinis.

Bendramokslis Viktoras Jurgelevičius, inžinierius, sakė, kad iš jų laidos, beveik 100 abiturientų, poete tapo vienintelė E. Prėskienienė. Jis prisiminė jos pasakytą kalambūrą: „Lietuvoje nėra Buivydaitės, kuri nebūtų poetė.“

Daug buvusių E. Prėskienienės studentų tapo profesoriai. Vienas iš jų – Kazimieras Župerka, E. Prėskienienės studentas, bendradarbis, viršininkas, redaktorius. Jis priminė pralenkęs savo profesorę: universitete dirba 56 metus.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

PRAEITIS: Knygos pristatyme parodyta video medžiaga, kurioje kalbėjo Eleonora Eglė Buivydaitė-Prėskienienė.

AUTORIUS: Šiaulių miesto garbės pilietis profesorius Bronius Prėskienis sudarė knygą apie savo žmoną Eleonorą Eglę Buivydaitę-Prėskienienę.

KNYGA: Beveik 700 puslapių knyga „Eleonoros Eglės Buivydaitės-Prėskienienės buvimo spinduliai“ pristatyta Šiaulių universiteto bibliotekoje.