KNYGA-HIMNAS JONIŠKIO ŽEMEI IR ŽMONĖMS

KNYGA-HIMNAS JONIŠKIO ŽEMEI IR ŽMONĖMS

KNYGA-HIMNAS JONIŠKIO ŽEMEI IR ŽMONĖMS

Gedimino Zabarausko Joniškio žmonėms ypatingai plačiai pristatinėti nereikia – jį pažįsta ir jaunas, ir senas: miesto pilietis, politikas, po 1990-ųjų daug metų buvęs rajono Tarybos narys, nusipelnęs kraštui melioratorius, nuo 1956-ųjų metų stovėjęs prie melioracijos Joniškio rajone ištakų.

2013 m. gegužės 14 d. patriarchas paminėjo garbingą 80-metį (g. 1933 m.).

Nedažnai Joniškyje pasirodo tokios solidžios, informatyvios ir krašto gyvenimą atspindinčios knygos. Pristatoma knyga – paminklas Joniškio

melioratoriams, jų istorija nuo 1956 iki 2013 m., o jos kūrėjas G. Zabarauskas žavi neblėstančiu entuziazmu ir energija – iki šiol vadovauja UAB „Joniškio hidrostatybos“ kolektyvui.

Joniškio lygumos neapdovanotos ežerais, upėmis. Dauguma vandens telkinių rajone atsirado G. Zabarausko pastangomis: 2 vandens telkiniai Joniškyje, Bariūnuose, Kirnaičiuose ir kitose vietose. Jo rūpesčiu rajone

išsaugota daug riedulių, numelioruota tūkstančiai hektarų žemių, prikeltos naujam gyvenimui pelkėtos vietos. Kad Joniškio rajone geras derlius, subręsta brandūs grūdai, spinduliuoja puikios pievos – ne motinos Gamtos nuopelnas (taip mėgsta sakyti knygos autorius), bet melioratorių, žmonių, pažadinusių žemę naujam, derlingam gyvenimui žmonių nuopelnas.

G. Zabarausko knyga alsuoja meile kartu su juo dirbusiems žmonėms ir

pagarba krašto turtui – žemei. Knygos autorius moka džiaugtis nuveiktais darbais, primena, kurių melioratorių rankomis žemė tapo graži, derlinga.

G. Zabarauskui visada rūpėjo ne tik darbas. Joniškis daug metų didžiavosi jo iniciatyva pastatytais poilsio namais „ Elnių slėnis“, atidarytais 1983 m. Čia lankėsi šimtai garbingų užsienio ir Lietuvos svečių, vykdavo melioratorių, medžiotojų ir žvejų šventės.

Pristatoma knyga – tai ir priminimas šiandieniniam Joniškio jaunimui, kad būtina gerbti ir puoselėti istorinę atmintį, tradicijas, gimusias prieš dešimtis metų. Tik taip bus išsaugotas Šiaurės Lietuvos kraštovaizdis, prisimenami praeities liudytojai, statę, kūrę ir galvoję apie čia gyvensiančias ateities kartas.

Knygos dailininkė – Sigita Valančiūtė, o ją išleido „Šiaurės Lietuvos“ leidykla.

Stasys Tumėnas