Knyga apie prelatą P. M. Jurą

Neseniai Vilniaus leidykla „Žuvėdra“ išleido šiauliečio Seimo nario dr. Stasio Tumėno knygą „Gyvenimas Lietuvai: nuo Bridų iki Čikagos“. Tai pasakojimas apie mūsų kraštietį prelatą Pranciškų Mykolą Jurą (1891–1980), gimusį Briduose, kaime šalia Šiaulių.

P. M. Juras žinomas kaip aktyvus lietuvybės puoselėtojas, vyskupo Motiejaus Valančiaus šviesos skleidėjas, išeivijos lietuvių spaudos ir kultūros veikėjas. Knygos autorius P. M. Jurą įrašo į iškiliausių Šiaurės Lietuvos asmenybių sąrašą – šalia B. Brazdžionio, M. Katiliškio, Liūnės Sutemos, J. Murkos, A. Tyruolio-Šešplaukio.

Į Lietuvos kultūros istoriją P. M. Juras įeis ir kaip knygų leidėjas, mecenatas, padėjęs išleisti per 40 žymių autorių knygų, pasistengęs, kad Lietuva plačiai žinotų filosofo A. Maceinos vardą.

Prelatas kelis dešimtmečius rinko Amerikos lietuvių kultūros archyvą (ALKA). „Šiuo metu ALKA yra vienas didžiausių lietuvių kultūros lobynų išeivijoje. Tą dvasios turtą A. Maceina įvardijo kaip „lietuviškąjį Amerikos pasaulį“, – rašoma knygoje.

P. M. Juras grįžta į Lietuvą. 2021 m. lapkričio 13 d. Briduose buvo surengta mokslinė konferencija, paminėjusi žymiojo kraštiečio 130-metį. S. Tumėno knyga – dar vienas ryškus akcentas, prisimenant P. M. Jurą, jo darbus ir idėjas.

Knygos leidybą rėmė Šiaulių rajono savivaldybė.