Klojimo teatrai vėl būrėsi kartu

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Alpstančią nenuoramą direktorienę vaidino ir buvusi ilgametė „Šiaulių krašto“ žurnalistė Rita Žadeikytė.
Kurtuvėnai praėjusį savaitgalį tapo teatro mėgėjų sostine – 21-ąjį kartą surengtas teatrų festivalis-konkursas „Kartu“.

Festivalio-konkurso organizatorius, Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro režisierius Zenonas Gestautas pasakoja: pasibaigus vienam festivaliui, pradeda galvoti apie kitą. Nepaisant pandemijos ir stiprių suvaržymų, mintis, kad renginys bus, išliko.

Šiemet žiūrovai Kurtuvėnuose stebėjo Biržų, Mažeikių, Varėnos, Rokiškio, Panevėžio rajono, Telšių, Raseinių mėgėjų teatrų pasirodymus. Festivalyje-konkurse Juozo Grušo komediją „Nenuorama žmona“ pristatė ir renginio šeimininkai – Kurtuvėnų teatras.

„Trūks plyš – pandemija, ne pandemija, jie organizuoti, jų čia toks branduolys. Tokia šauni kompanija. Žinokit, aš pavydžiu. Labai retai kur yra taip Lietuvoje“, – apie kurtuvėniškių entuziazmą kalbėjo Z. Gestautas.

Festivalio-konkurso komisijos pirmininkas, teatro režisierius Gytis Padegimas, kalbėdamas apie renginį, pabrėžia: „Jeigu jis kažkada prasidėjo kaip regioninis – Šiaulių krašto, tai dabar važiuoja iš visos Lietuvos. Meninis lygis auga – matome vis įdomesnius darbus. Ir prizai vis svaresni.“

Povilo Višinskio vardo tūkstančio eurų piniginis prizas šiemet atiteko Panevėžio rajono Miežiškių kultūros centro teatro vadovei, režisierei Jurgai Švagždienei už spektaklį „Kaip visi žmonės“. Jai įteiktas ir kurtuvėniškio meistro Laimono Bartkaus festivalio režisieriaus suolelis.

Taip pat apdovanoti geriausi vyro ir moters vaidmenys. 200 eurų premijas gavo Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro Juozo Vaičkaus teatro aktorė Ingrida Jestromskienė bei Telšių Žemaitės dramos teatro aktorius ir režisierius Donatas Žilinskas.

Z. Gestautas įsitikinęs: mėgėjų teatrai Lietuvoje yra aukšto lygio, kartais net profesionalių aktorių prisiviliojantys kolektyvai lieka nieko nepešę. Galų gale, visi žmonės gyvena teatre: „Teatras yra visur. Mes kalbamės – tai irgi teatras. Fotografas fotografuoja – irgi teatras.“

Z. Gestautas taip pat sako jau pradėjęs jau galvoti ir apie kitų metų festivalį. Yra minčių teatrų pasirodymus ir apdovanojimus surengti per vieną dieną.