Kleboniškiuose K. Donelaičio būrai svodboj uliavojo

Kleboniškiuose K. Donelaičio būrai svodboj uliavojo

Kleboniškiuose K. Donelaičio būrai svodboj uliavojo

Kleboniškių etnografiniame kaime, Daugyvenės kultūros istorijos muziejuje-draustinyje (Radviliškio rajonas) kelias dienas ūžė ir šėlo į Krizo dukters vestuves sukviesti K. Donelaičio poemos „Metai“ herojai. Čia buvo filmuojamos dokumentinio filmo „Donaleitis. Istorinis „Metų“ kostiumas“ vaidybinės scenos.

Laima AGANAUSKIENĖ

alaima@skrastas.lt

Ir per barzdą varvėjo, ir burnoj turėjo

Apie dvi dešimtis profesionalių ir mėgėjų teatrų aktorių iš Vilniaus, Panevėžio, Kauno, Kelmės ir Skapiškio, pasipuošę XVIII amžiaus Mažosios Lietuvos gyventojų kostiumais, Kleboniškių muziejuje kūrė dokumentinio pilno metražo filmo vestuvių scenas.

Aktorius rikiavo ir nurodymus jiems dalijo šalyje žinomi menininkai – projekto koordinatorė, kino režisierė Inesa Kurklietytė, režisierius Ramūnas Abukevičius (jis – ir Donaleičio vaidmens atlikėjas), su kameromis sukiojosis operatoriai Algimantas Mikutėnas ir Adomas Jablonskis, garsą rašė Ramūnas Jasutis, scenografijos detales dėliojo dailininkas Algirdas Bružas.

Būrus į Krizo dukters Ilzbutės vestuves kvietė senovinėj bričkoj sėdintis kvieslys. Vyžoti ir klumpėti svečiai laukė jaunųjų ir juos sutiko su įvairiais burtais ir kitom mandrystėm, kol galiausiai visi susėdo prie vaišėmis nukloto stalo.

Ko tik čia nebuvo – vieną po kito aktoriai nešė ir ant stalo krovė ne butaforines, o tikrų tikriausias kimštas žąsis ir vištas, keptus ir riebalais kad blizgėtų apšlakstytus vėdarus, gardžiai kvepiančius troškintus kopūstus, pyragus, į ąsočius pylė putojantį alų, specialiai parsivežtą iš legendinės Pakruojo aludarės Aldonos Udrienės.

Aktoriai juokavo: šita scena visų laukiamiausia, nes žvarboko oro pagnaibytiems ir nuo ankstaus ryto dirbantiems „būrams“ filmo kūrėjai pažadėjo tikrą senovinę puotą. Ji – ir savotiškas atlygis aktoriams už juodą darbą nuo 8 valandos ryto iki pat vidurnakčio.

Kleboniškiuose – aktorių margumynas

Filme vaidinančių aktorių amžius – labai įvairus. Jauniausiai vaidintojai, I. Kurklietytės ir R. Abukevičiaus dukrai Vilnei – treji, vyriausiam aktoriui iš Kupiškio rajono Skapiškio kultūros namų teatro „Stebulė“, visų meiliai vadinamam teatro seneliu, Jonui Uzielai – 93-eji.

Filme vaidina Panevėžio J. Miltinio dramos teatro aktoriai Vidmantas Fijalkauskas, Vita Šiaučiūnaitė, vilnietės aktorės Saulė Degutytė, Edita Zizaitė, kauniečiai – Edita Niciūtė, Antanas Kišūnas. Taip pat Jonas Buziliauskas, Algimantas Armonas ir daugelis kitų.

Tokia charakterių, amžiaus, profesionalumo, veidų, faktūrų įvairove ir spalvingumu režisierė I. Kurklietytė itin džiaugėsi.

„Tai yra mūsų bandymas K. Donelaičio epochą atgaivinti ne tik autentiškais kostiumais, bet ir įvairiais charakteriais, kalba, hegzametru, savitais monologais. Džiaugiamės, kad radome tiek idėjinių bendraminčių, nes šis filmas ir yra remiamas daugiausia kultūrinio susivokimo dėka – valdžios institucijų finansiškai jis remiamas menkai“, – sakė režisierė.

Filmo kūrėjai filmavimui išsirinko dvi Kleboniškių muziejaus trobas. Šalia vienos buvo filmuojamos jaunųjų sutiktuvių scenos, kitos trobos viduje vyko vestuvių puota.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių skyriaus vedėja Genovaitė Prascevičienė „Šiaulių kraštui“ sakė, jog muziejininkai filmavimui parūpino tik bričką su arkliu. Pastarąjį paskolino Pakalniškių ūkininkas Tomas Šulcas.

Kad būtų tikresnis rudens vaizdas, muziejaus darbuotojai ne tik kad nesugrėbė nukritusių lapų, bet ir prinešė jų papildomai iš kitų muziejaus teritorijos vietų. Kitais reikalingais rekvizitais filmavimo grupė pasirūpino pati.

Filmą pristatys pasauliui

Antrus metus filmuojamas dokumentinis filmas „Donaleitis. Istorinis „Metų“ kostiumas“ – režisieriaus R. Abukevičiaus kūrybinė idėja. Pasak filmo kūrėjų, tai – filmas, susijęs su K. Donelaičio epochos kostiumo istorija. Jame bus parodytas XVIII amžiaus tautinio kostiumo gimimo procesas nuo pat avies kirpimo, siūlų verpimo, audimo iki kostiumų, kuriuos dėvintys aktoriai įsikūnija į K. Donelaičio epochos būrų gyvenimą.

„Mes vykome į Tolminkiemį, keliavome nuo Žemaitijos iki Aukštaitijos, ieškodami menininkų, iki šiol kuriančių autentišką kostiumą. Ekrane savo amato paslaptis atskleis senieji Lietuvos meistrai. Vieni iš jų augina avis ir jas kerpa, kiti verpia vilną, treti audžia. Mes suradom ir nufilmavome tas nuostabiąsias babytes, kurios išsaugojo audimo stakles ir iki šiol senoviškai ežere plauna siūlus.

Šiuos autentiškus vaizdus nufilmavome savo filme ir pateiksime juos žiūrovams. Žiūrovų akyse gimęs istorinis kostiumas atgis – istoriniais kostiumais pasidabinę K. Donelaičio „Metų“ personažai prabils poeto žodžiu, vaidindami poemos sceneles“, – būsimo filmo kūrybos detales atskleidė režisierė I. Kurklietytė.

Kostiumų kolekcija atkurta remiantis išlikusiais rašytiniais šaltiniais ir ikonografine istorine medžiaga. Jų autorė – dizainerė tekstilininkė Danutė Keturakienė, sukūrusi ne vieną Lietuvos tautinio kostiumo kolekciją.

Pasak I. Kurklietytės, šis filmas jiedviem su vyru – didžiulis iššūkis, nes ekranizuoti K. Donelaitį reikia ir avantiūrizmo, ir drąsos, juk K. Donelaičio personažai pirmą kartą žengia į kino ekranus.

„Mums labai svarbu filmą žiūrovams pristatyti kitų metų pradžioje, minint K. Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių jubiliejų. Filmu jau dabar domisi įvairių šalių ambasados. Manome, jog kartu su kostiumų kolekcija jis turėtų keliauti per pasaulį ir atskleisti K. Donelaičio epochos dvasią“, – sakė režisierė.

Autorės nuotr.

VESTUVĖS: Kleboniškių kaimo muziejuje atgijo K. Donelaičio „Metų“ herojai. Filmuojami Krizo dukters vestuvių epizodai.

DARBYMETIS: Darbo procese – šalyje žinomas kino operatorius Algimantas Mikutėnas ir režisierė Inesa Kurklietytė.

AKTORIAI: Jauniausiai filmo vaidintojai Vilnei – treji, vyriausiam, Jonui Uzielai, – 93-eji.

DAILININKAS: Lietuvos kino studijos veterano, dailininko statytojo Algirdo Bružo rankose – puotai skirti vėdarai.

Adomo JABLONSKIO nuotr.

PUOTA: Vestuvių puotoje stalai lūžo nuo įvairiausių gėrybių.

AUDIMAS: Dokumentiniame filme žiūrovai pamatys XVIII amžiaus tautinio kostiumo gimimo istoriją, kurioje – ir audimo epizodai.