Kleboniškių muziejuje amatininkai ir edukatoriai darbavosi kartu su lankytojais

Muziejaus-draustinio nuotr.
Kleboniškių kaimo buities muziejuje darbavosi amatininkai. Padedant lankytojams, buvo dirbama senolių naudotomis darbo priemonėmis ir medžiagomis.

Radviliškio rajono Kleboniškių kaimo buities muziejuje senųjų darbų ėmėsi amatininkai ir edukatoriai, tradicinio renginio „Senųjų amatų ir edukacijų diena“ dalyviai. Jiems talkino muziejaus lankytojai.

Šį kartą senajame kaime darbavosi ir su lankytojais bendravo net dešimt patyrusių amatininkų ir edukatorių, noriai perteikusių įgytas žinias ir tradicijas. Retai sutinkamas varkalys kalė vario dirbinius, vėlėja rodė, kaip velti vilną, iš molio puodus žiedė puodžius, medžio dirbinius skaptavo drožėjas, o audėja pamokė, kaip apmesti audeklą.

Įdomios bei naudingos veiklos netrūko ir dirbtuvėlėse: renginio dalyviai, padedami patyrusių meistrų, iš skiaučių rišo simpatiškas lėlytes, pynė senovines odines apyrankes ir matavosi rekonstruotus batus, susikaupę liejo žvakes, primenančias vaško varveklius, mokėsi apdirbti linus, verpė verpimo rateliu arba tiesiog pievoje žaidė senuosius žaidimus.

Su amatininkais ir edukatoriais darbavęsi Kleboniškių muziejaus lankytojai namo parsivežė ne tik naujų ar atgijusių žinių, bet ir pasigamintų dirbinių – mielą prisiminimą apie viešnagę senajame kaime.

Vasarai persiritus į antrąją pusę, artėja ir „Senųjų amatų ir edukacijų dienų“ sezono pabaiga. Mokytis amatų lankytojai turės galimybę dar du vasaros savaitgalius: renginiai vyks rugpjūčio 19 bei 27 dienomis.

Renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena“ yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ dalis.