Kleboniškių kaimo klojime teatras „Labas“ atskleidė vėlių pasaulį

Augustės LABENSKYTĖS nuotr.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejaus klojime teatras „Labas“ parodė įspūdingą spektaklį „Apie vėles, žemėj klajojančias“.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo (Radviliškio r.) buities muziejaus klojime suvaidintas penktasis šio sezono spektaklis – profesionalus teatras „Labas“, atstovavęs Dzūkijos kraštui, parodė įspūdingą spektaklį „Apie vėles, žemėj klajojančias“.

Teatro „Labas“ aktorės Vitalija Mockevičiūtė ir Neringa Varnelytė gausiai susirinkusius žiūrovus pakvietė į nepamirštamą kelionę po lietuvių siaubo pasakų pasaulį.

Pasitelkdamos Jono Basanavičiaus ir Norberto Vėliaus surinktas ir užrašytas mitologines sakmes, autentiškus kaimo žmonių pasakojimus bei lietuvių liaudies romansus, pasakas, aktorės vedė žiūrovus į magišką ir kartais šiurpinantį anapusinį reginį. Vaidinime papasakota vieno žmogaus, kuriam buvo lemta pažinti baimę, pažvelgti į dvasių, vėlių, velnių pasaulį, gyvenimo kelionė. Spektaklis parodė, kad pasakos tik atskleidžia pasaulio įvairovę ir nepaprastumą, o patirti siaubą ir nugalėti save kiekvienam reikia pačiam.

Spektaklyje muzikavo ir romansus dainavo Darius Mockevičius ir Paulius Kovalenko (folkloro kapela „Ratilai“).

Spektaklis žiūrovus žavėjo originaliais režisūros sprendimais, nepaprastai subtiliu humoru, magiška įtaiga, daininga dzūkiška tarme, etnografiniu paveldo turtais. Įspūdingas, šiurpokų išgyvenimų pilnas vaidinimas nepaliko abejingų. Žiūrovai dar ilgai audringais plojimais dėkojo talentingoms artistėms ir charizmatiškiems muzikantams.

Spektaklis „Apie vėles, žemėj klajojančias“ buvo skirtas Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio įkūrimo 30-mečiui.

Prieš spektaklį susirinkusieji buvo supažindinti su turtinga Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio istorija, įdomiais faktais apie Burbiškio dvarą ir Kleboniškių kaimo buities muziejų.

Kleboniškių kaimo lankytojai prieš spektaklį tradiciškai galėjo sudalyvauti edukacinėje programoje „Kaip buvo pramogaujama“.

Kita šeštadienio popietė Kleboniškių kaimo klojime žiūrovų lauks rugpjūčio 21 dieną – Telšių Žemaitės dramos teatras vaidins legendinį spektaklį „Amerika pirtyje“.

Projektą „Šeštadienių popietės klojimo teatre“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Radviliškio rajono savivaldybė.