Kleboniškių kaimo buities muziejuje prasideda kalėdinės dirbtuvės

Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė edukacinėse dirbtuvėse „Kalėdiniai karpiniai“ mokys popieriaus karpinių meno.

Lapkričio 11 dieną 12 valandą Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) vyks žinomos tautodailininkės, sertifikuotos tradicinių amatų meistrės Odetos Tumėnaitės-Bražėnienės edukacinės dirbtuvės „Kalėdiniai karpiniai“.

O. Tumėnaitė-Bražėnienė kuria karpinius, linoraižinius, medžio raižinius, skutinėja margučius. Tautodailininkė surengė per šimtą parodų Lietuvoje, užsienyje, ir ne tik Europoje, bet ir Japonijoje, JAV. Kūrėja yra pagerbta įvairiais prizais, laureato diplomais, apdovanojimais bei aukščiausiu tautodailininkų įvertinimu – „Aukso vainiku“.

Savo karpiniais ir grafika O. Tumėnaitė-Bražėnienė iliustravo per dešimtį knygų, išleido mokomąją knygą „Mokomės karpyti“, jos karpinių albumas „Karpiniai“ buvo eksponuotas Frankfurto knygų mugėje. Tautodailininkė yra pasiekusi ir rekordą – didžiausią karpytą paveikslą „Mano Lietuva“ skyrė Lietuvos 1000-mečiui.

O. Tumėnaitės-Bražėnienės kūrybą Kleboniškių kaimo buities muziejaus lankytojai galėjo pamatyti praėjusią vasarą – parodoje eksponuoti karpiniai, lino ir medžio raižiniai.

Šį kartą jaukioje kaimo gryčioje O. Tumėnaitė-Bražėnienė muziejaus lankytojus pakvies sėsti prie bendro stalo ir mokytis popieriaus karpinių meno. Lietuvoje karpymo menas paplito nuo XIX amžiaus pabaigos, karpiniais puošti langai, lentynos, eglutės. Vyravo ažūriniai karpiniai su geometriniais ornamentais, ritmiškai pasikartojančiais saulučių, žvaigždžių, snaigių ir kitais motyvais.

Į kalėdinių karpinių dirbtuves būtina išankstinė registracija tel. 8 611 12053.

Artėjant Kalėdoms, Kleboniškių kaimo buities muziejus tęs tradiciją suburti lankytojus dirbtuvėse ir kartu ruoštis šventėms. Gruodį dirbtuvių dalyviai pins advento vainiką ir išmoks pasidaryti šiaudinių žaisliukų.