Kleboniškių kaime laukia amatininkai

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Šiandien Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities ekspozicijoje (Radviliškio r.) vyks lankytojų pamėgtas renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena“.

Šiandien Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities ekspozicijoje (Radviliškio r.) vyks lankytojų pamėgtas renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena“.

Unikalaus Kleboniškių kaimo kiemuose ir gryčiose nuo 11 iki 17 valandos lauks dešimt edukatorių, kurie mokys pinti pintines, drožti, austi, siūti, pinti juostas, rišti šiaudinius sodus. Veiks lėlių iš skiaučių rišimo, virvelių vijimo, linų apdirbimo, verpimo, grūdų malimo ir kt. dirbtuvėlės.

Liepomis kvepiantis senasis kaimas vėl atgis – girnos mals grūdus, staklėse siūlas po siūlo ilgės audinys, vytelės virs pintinėmis, o šiaudai – sodais. Amatininkai, edukatoriai kantriai ir su meile dalysis ne tik amatų pradžiamoksliu, bet ir paslaptimis bei tradicijomis.

Renginio dalyviai galės apžiūrėti ir itin turtingą kaimo ekspoziciją, tradicinių augalų darželius, sužinoti, kaip būdavo pramogaujama senovėje: išbandyti senuosius žaislus ir žaidimus. Mažiausiems lankytojas atkurti ratukai, mėgstantiems pasukti galvą – galvosūkiai. Ant arkliuko čia gali suptis ne tik vaikai, bet ir suagusieji. Nesenstanti pramoga – vaikščioti kojūkais.

Kleboniškių kaimas buvo įkurtas XVI amžiuje Valakų reformos metu. Nors XX amžiaus pirmoje pusėje buvo išskirstytas į vienkiemius, išliko autentiškas. Apsilankiusieji patvirtina: šio kaimo aura – išskirtinė.

Šią vasarą „Senųjų amatų ir edukacijų diena“ Kleboniškių kaime lankytojų lauks dar tris kartus: liepos 17 dieną bei rugpjūčio 1 ir 14 dienomis.

„Senųjų amatų ir edukacijų diena“ yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ renginys.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.