Kleboniškių kaimas vėl atgijo

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Liejamos žvakės.

Rugpjūčio 19 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) vyko jau priešpaskutinė šiemet Senųjų amatų ir edukacijų diena.

Savaitgalio karštis muziejaus lankytojų neišgąsdino – renginio dalyviai noriai ir gausiai lankė kaimą, mokėsi amatų bei kasdienių darbų. Kaitrą paslaugiai malšino jaukūs senųjų medžių šešėliai.

Senojo kaimą sielą saugančiuose kiemuose ir gryčiose įsitaisė amatininkai ir edukatoriai, puikiai išmanantys savo darbą, mokantys sudominti ir noriai besidalijantys patyrimu, įgūdžiais, patarimais bei pagyrimais.

Ugnį senovinėmis dumplėmis pūtė varkalys ir kalvis – žaizdruose įkaitęs varis ir geležis keliavo ant priekalo, o patyrusios ir besimokančios rankos įkaitusį metalą kalė plaktuku.

Puodžius suteikė gyvybės moliui – kiekvienas norintis galėjo sėsti šalia ir nusižiesti, o paskui raštais išpuošti puodelį. Puodžius dirbinį išdegs, o autorius, vėl apsilankęs Kleboniškių muziejuje, galės parsivežti puodelį bei prisiminti vasarą, skanaudamas kavą ar arbatą namuose.

Žvakių liejimo dirbtuvės kvepėjo medumi ir vašku. Bitininkė mokė lieti vaško žvakes kaip gilioje senovėje – sukant ratą ar vis merkiant dagtį į dubenį. Lieti žvakes – malonus, raminantis darbas, nuvaikantis įtampą ar blogas mintis.

Stiklo juvelyrės dirbtuvėse saulė glostė įvairiaspalvį, puošnų ir įnoringą stiklą. Juvelyrė demonstravo, kaip iš stiklo lazdelės, pasitelkus įrankius, kantrybę, išmanymą ir fantaziją, galima sukurti subtiliausių papuošalų.

Ant tvoros sukabinti pinti dirbiniai sufleravo: čia įsikūrė pintinių pynėja. Tautodailininkė parodė, kaip viena šalia kitos guldamos vytelės susipina į patogią ir gražią pintinėlę. Medžio drožėjas skaptavo šaukštus – medinis šaukštas nepamainomas ir šiuolaikinėje virtuvėje. Senolių kūrybiškumu buvo dalijamasi lėlių iš siūlų rišimo bei virvelių vijimo dirbtuvėlėse.

Siuvėja ir audėja darbavosi gryčiose. Ankstesniame renginyje audėja pamokė apmesti audeklą, o šį kartą parodė, kaip užtaisomi siūlai audimo staklėse.

Kaime netrūko ir kasdienių darbų – lankytojai mokėsi apdirbti linus. Darbavosi brauktuve, plūktuve, mintuvais, šepečiais ir sėdo prie verpimo ratelio. Kleboniškių kaime auginami dviejų rūšių linai – baltažiedžiai ir mėlynažiedžiai. Per linarovį linai bus nurauti ir paruošti edukacijoms.

Senųjų amatų ir edukacijų diena į Kleboniškių kaimo buities muziejų grįš rugpjūčio 27 dieną. Tai jau bus paskutinis šių metų susitikimas su amatininkais ir edukatoriais.