Kitokia „bohemiečių“ operos fantazija

Kitokia „bohemiečių“ operos fantazija

Kitokia „bohemiečių“ operos fantazija

Vakar spaudos konferencijoje „bohemiečiai“ režisierė Dalia Ibelhauptaitė, solistai Joana Gedmintaitė, Jeronimas Milius ir elektroninės muzikos kūrėjas Few Nolder (Linas Strockis) pristatė spalio 23 dieną Šiaulių arenoje vyksiantį muzikinį teatralizuotą renginį — elektroninę operos fantaziją “XYZ“. Šiauliuose “bohemiečiai“ koncertuos pirmą kartą.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Atnaujintas „XYZ“

Į eksperimentą su geriausiais Lietuvoje elektroninės muzikos kūrėjais Mario Basanov, Few Nolder, Leon Somov „bohemiečiai“ pasinėrė praėjusiais metais.

„Siekiame, kad į operą ateitų jaunimas, kad opera nedvelktų naftalinu ir nebūtų skirta tik ekspertams. Kad jaunimas, išgirdęs klasikinę muziką, nueitų ir į rimtą operą“, — sako “bohemiečių“ siela D. Ibelhauptaitė, iš pradžių nerimavusi, ar elektroniniai vyrukai sugebės laikytis operos solistų rėžimo.

Žymiausios arijos, duetai, visa, kas įprasta klasikinės muzikos žanrui, buvo perduota elektroninės muzikos kūrėjams.

„Populiariąsias arijas solistai dainuoja daugybę kartų, jos tampa rutina. Norėjosi suteikti naujų patirčių: kad, dainuojant nors ir 200-ąjį kartą tą pačią ariją, solistas jaustų priešinfarktinę būseną: “Kaip arija skambės?“, — apie sumanymą sako D. Ibelhauptaitė.

„XYZ“ specifika — atlikti kūrinius netradicinėse meno erdvėse. Pirmasis “XYZ“ koncertas pernai vyko Vilniuje, lofte.

„Svarbu sulaužyti įsivaizdavimą, kad aukščiausios klasės muzika gali skambėti tik ten, kur raudonas kilimas, didingi šviestuvai ir karštas šokoladas“, — sako režisierė.

Šiauliečiai pamatys atnaujintą „XYZ“ — su naujomis dekoracijomis, video projekcijomis ir 12 naujų kūrinių (iš viso parengti 36 kūriniai), J. Statkevičiaus kurtais kostiumais.

Išsiplėtė ir kolektyvas: elektronines arijas atliks primadona Sigutė Stonytė, dvi arijas ir vieną duetą ruošia Vaidas Vyšniauskas.

Koncertuoti iš Austrijos atvyks Asmik Grogorian, iš Anglijos — Lauryna Bendžiūnaitė, iš Vokietijos — Laimonas Pautienius. Spektaklyje pasirodys Joana Gedmintaitė, Rafailas Karpis, Jeronimas Milius, Audrius Rubežius, Dainius Stumbras.

Vis nauja improvizacija

Dvylika geriausių kūrinių „bohemiečiai“ išleis kompaktine plokštele, kuri bus dalijama žiūrovams, už tam tikrą sumą įsigijusiems bilietus.

Kiekvienas kūrinys, kūrėjų teigimu, yra mini spektaklis, kuriame solistams tenka patirti įvairiausių išbandymų.

Nakties karalienės (iš operos „Užburtoji fleita“) kostiumas, kurį dėvi J. Gedmintaitė, sveria 30 kilogramų, galvą puošia masyvi karūna.

„Jei muzikoje jautiesi kaip vandenyje, rūbai tampa tarsi lengvas pūkelis, — šypsosi Joana. — Kiekvienas koncertas — vis nauja improvizacija, naujos spalvos. Klausytojai suklūsta: lyg ir girdėta, bet iš karto nesuvokia, kokio kompozitoriaus muzika skamba“.

Jeronimas Milius juokais apgailestauja, kad Šiaulių arena nėra apgriuvusi: didelį įspūdį solistui paliko koncertas kino teatro „Lietuva“ griuvėsiuose, kurie reginio metu mintyse virto didingu pastatu.

„Manęs nebaugino kitokia struktūra, galvojau, stresuosiu mažiau nei operos solistai. Bet, kai sužinojau, jog nebus miuziklų, stresas grįžo. Tik apsidžiaugiau, kad stresuoja visi, net ir elektroniniai vyrukai“, — kūrybinius ieškojimus prisimena J. Milius.

„Apie tokį projektą galėjau tik svajoti“, — teigia Few Nolder (Linas Strockis), “XYZ“ kūrinius vadinantis “gabalais“.

Jo užduotis — žinomas arijos pateikti visiškai kitaip. Pirmoji proceso dalis: pasirinkti „gabalus“, antroji — sukurti kūrinio struktūrą, galiausiai — repetuoti su atlikėjais ir koncertuoti.

„Iš pradžių nežinojome, kaip sumanymus paaiškinti operos dainininkams. Dabar tapome ir dirigentais, ir korepetitoriais. Be to, dainuojame, improvizuojame, vaidiname“, — sako Few Nolder.

„Young, cool, sexy“

„Bohemiečiai“ startavo prieš 5 metus su G. Pučinio opera “Bohema“.

„Bohemiečių“ branduolys — D. Ibelhauptaitė, dirigentas G. Rinkevičius, dizaineris J. Statkevičius — draugėn suėjo prieš dešimtmetį, kai Lietuvos operos ir baleto teatre D. Ibelhauptaitė statė pirmąjį spektaklį.

„Pamačiau, kad jauni žmonės tradicinėje struktūroje neturi vietos. Juk prieš penkerius metus visi žinojo operos primadoną Ireną Milkevičiūtę, Laimoną Noreiką, Vladimirą Prudnikovą, kurie buvo garsūs, kai aš dar buvau vaikas. Jaunų žmonių nebuvo“ — sako režisierė.

Pirmojoje operoje „Bohema“ dainavo operos padangės lyderiais tapę Joana Gedmintaitė, Asmik Grigorian, Edgaras Montvidas, Laimonas Pautienius, Dainius Stumbras, Sandra Janušaitė.

Operos sampratą D. Ibelhauptaitė įvardija trimis angliškais žodžiais: „young, cool, sexy“ (jauna, kieta, seksuali).

Režisierė pastebi, kad padaugėjo jaunų operos žiūrovų, ir džiaugiasi artimųjų vaikų komplimentais: „Teta Dalia — labai kieta“.

BOHEMIEČIAI: Elektroninės operos fantaziją „XYZ“, kuri Šiaulių arenoje bus parodyta spalio 23 dieną, pristatė (iš kairės) režisierė Dalia Ibelhauptaitė, elektroninės muzikos kūrėjas Few Nolder (Linas Strockis), solistai Jeronimas Milius ir Joana Gedmintaitė.

VIENOVĖ: Pasak režisierės Dalios Ibelhauptaitės, elektroninės operos fantazijos „XYZ“ pasirodymuose susijungia opera, elektronika, teatras, video menas ir performansas.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.