„Ki­no ka­ra­va­nas“ vyks­ta į Šiau­lių pie­ti­nį: fil­mą pri­sta­tys ra­šy­to­jas R. Kmi­ta

„Ki­no ka­ra­va­nas“ vyks­ta į Šiau­lių pie­ti­nį: fil­mą pri­sta­tys ra­šy­to­jas R. Kmi­ta

„Ki­no ka­ra­va­nas“ vyks­ta į Šiau­lių pie­ti­nį: fil­mą pri­sta­tys ra­šy­to­jas R. Kmi­ta

2017 me­tų se­zo­ną pra­dė­ju­sio „Ki­no ka­ra­va­no“ pir­muo­siuo­se sean­suo­se ap­si­lan­kė ke­li šim­tai žmo­nių. Ir tai tik pra­džia – nuo bir­že­lio iki spa­lio lau­kia dau­giau nei pus­šim­tis įdo­mių ne­mo­ka­mų sean­sų. Vie­nas jų įvyks bir­že­lio 9 d. Šiau­lių pie­ti­nia­me ra­jo­ne. Pa­si­rink­ti šią lo­ka­ci­ją ro­dy­ti fil­mą apie gar­siau­sią pa­sau­lio ro­ken­ro­lo gru­pę „The Rol­ling Sto­nes“ pa­ska­ti­no iš Šiau­lių ki­lu­sio ra­šy­to­jo Ri­man­to Kmi­tos kny­ga „Pie­ti­nia kro­ni­kos“.

Iš­lais­vin­ti Pie­ti­nio ro­ken­ro­lą

2016 m. pa­va­sa­rį gy­ve­ni­me vis­ko ma­tę ro­ke­riai „The Rol­ling Sto­nes“ iš­si­ruo­šė į tu­rą po Lo­ty­nų Ame­ri­ką – že­my­ną, ku­ria­me drau­džia­mas, sun­kiai pa­sie­kia­mas ro­ken­ro­las bu­vo lais­vės iš­raiš­ka. Pa­vyz­džiui, Fi­de­lio Cast­ro val­do­mo­je ko­mu­nis­ti­nė­je Ku­bo­je ke­le­tą de­šimt­me­čių Va­ka­rų mu­zi­ka bu­vo ne­pa­gei­dau­ja­ma, tad klau­sy­tis jos bu­vo ga­li­ma tik slap­ta, įsi­gi­jus įra­šų juo­do­jo­je rin­ko­je.

Ar­gen­ti­no­je, Bra­zi­li­jo­je, Ko­lum­bi­jo­je, Mek­si­ko­je ir ki­to­se že­my­no ša­ly­se įvy­ku­sius kon­cer­tus vai­ni­ka­vo pa­si­ro­dy­mas Ku­bos sos­ti­nė­je, į ku­rį su­si­rin­ko 500 tūkst. žmo­nių. Ką tą nak­tį iš­da­ri­nė­jo pub­li­ka, iš­gir­du­si dai­ną „(I Can't Get No) Sa­tis­fac­tion“ ir ki­tus le­gen­di­nius gru­pės kū­ri­nius, bir­že­lio 9 d. Šiau­liai iš­vys mu­zi­ki­nia­me filme–koncerte „The Rol­ling Sto­nes“ tu­ras po Lo­ty­nų Ame­ri­ką“.

Fil­mo anon­sas: https://www.you­tu­be.com/watch?v=bAMXlTp­Wy68

„Pie­ti­nio ron­ken­ro­las yra kaž­kur gi­liai už­spaus­tas. Lai­kas jį iš­kel­ti ir pa­ro­dy­ti“, – sa­ko uni­ka­lią kny­gą Šiau­lių šnek­ta pa­ra­šęs R. Kmi­ta. Ra­šy­to­jas ap­si­lan­kys sean­se ir pri­sta­tys juos­tą apie le­gen­di­nius ro­ke­rius.

„Pie­ti­nia kro­ni­ko­se“ ap­ra­šy­to jau­nuo­lio gy­ve­ni­mą Šiau­liuo­se lau­ki­nio ka­pi­ta­liz­mo lai­ko­tar­piu taip pat ly­di XX a. mu­zi­ka. „Ro­lin­gų Pie­ti­niam nie­ka­da ne­bu­vo. Tur­būt ir BIX'ų ne­bu­vo, nors čia gy­ve­na BIX'ų būg­ni­nin­kas Gin­tas Gas­ce­vi­čius. Bet čia bu­vo Ku­ba. Pla­tes­ne pra­sme ne­gu par­duo­tu­vių tink­las „Ku­bas“. Ir po šio fil­mo yra aki­vaiz­du, kad Ku­bai vi­sa­da rei­kia ro­lin­gų, kad ro­lin­gai kiek­vie­nai Ku­bai yra į ge­ra. To­dėl šis fil­mas ir ga­lė­tų bū­ti pra­džia. Ku­bos Pie­ti­niam pa­bai­gos pra­džia“, – fil­mo „The Rol­ling Sto­nes“ tu­ras po Lo­ty­nų Ame­ri­ką“ ir kny­gos „Pie­ti­nia kro­ni­kos“ są­sa­jas įvar­di­ja R. Kmi­ta.

Di­džiau­sias kul­tū­ri­nis ren­gi­nys – cir­kas

Pa­sak il­gą lai­ką Šiau­lių so­vie­ti­nia­me mie­ga­ma­ja­me ra­jo­ne, ku­ris va­di­na­mas Pie­ti­niu, gy­ve­nu­sio ra­šy­to­jo, čia vi­suo­met bu­vo ir yra kū­ry­bin­gų žmo­nių, at­virkš­čiai – nei kul­tū­ri­nių ren­gi­nių.

„Juo­kau­jant ga­li­ma pa­sa­ky­ti, kad kas va­sa­rą at­va­žiuo­jan­tis cir­kas ir yra di­džiau­sias kul­tū­ri­nis ren­gi­nys. Kul­tū­ros na­mai taip ir li­ko ne­pas­ta­ty­ti, ten kū­rė­si baž­ny­čia, o vė­liau to­je vie­to­je at­si­ra­do var­to­to­jiš­kos kul­tū­ros juo­do­ji sky­lė, – apie baž­ny­čios vie­to­je pa­sta­ty­tą pre­ky­bos cent­rą „Ak­ro­po­lis“ pa­sa­ko­ja R. Kmi­ta. – Keis­ta, kad Pie­ti­niam tų kul­tū­ri­nių įvy­kių tiek ma­žai, nors čia ir su me­nų pa­krai­pa mo­kyk­la bu­vo, ir daug jau­nų, me­ną, mu­zi­ką mėgs­tan­čių žmo­nių, bet vi­sa kū­ry­bi­nė ener­gi­ja nu­te­ka į cent­rą. Net ir fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­da „Ne­va­ryk an pe­ti­nia“ su­reng­ta ne Pie­ti­niam. To­dėl kul­tū­ri­niai ren­gi­niai bū­ti­ni šia­me ra­jo­ne, nes per tai mez­ga­si dar glau­des­nis san­ty­kis su vie­ta, ku­rio­je gy­ve­ni ir ku­ri tau kaž­ką reiš­kia.“

Bū­tent dėl ra­šy­to­jo iš­var­dy­tų prie­žas­čių ir yra vyk­do­mas pro­jek­tas „Ki­no ka­ra­va­nas“. Šie­met jo maršrute– per 30 mies­tų, ku­riuo­se įvyks maž­daug 60 sean­sų.

Praė­ju­siais me­tais „Ki­no ka­ra­va­no“ tu­ras su­lau­kė virš 10 tūkst. žiū­ro­vų. Ši kil­ni mi­si­ja – pa­kel­ti ša­lies kul­tū­ri­nių ren­gi­nių ly­gį, ro­dant ko­ky­biš­ką au­to­ri­nį ki­ną – ne­bū­tų įgy­ven­din­ta be pa­grin­di­nio par­tne­rio „ŽE­MAI­TI­JOS – il­gaam­žės tra­di­ci­jos“.

Šie­met prie pro­jek­to pri­si­jun­gė ir par­tne­ris „Te­lia“. „Ne­se­niai vie­na­me in­ter­viu gar­su­sis re­ži­sie­rius Da­vi­das Lyn­chas te­le­vi­zi­ją pa­va­di­no ne­prik­lau­so­mo ki­no atei­ti­mi. Tą ga­li­me pa­tvir­tin­ti ir iš sa­vo pa­tir­ties – „Te­lia“ iš­ma­nio­sios te­le­vi­zi­jos žiū­ro­vai da­lį ki­no kri­ti­kų įver­tin­tų fil­mų pa­si­rin­ko žiū­rė­ti pa­to­giai sė­dė­da­mi na­muo­se prie te­le­vi­zo­riaus. Da­bar ga­li­my­bę sa­vo mies­te ma­ty­ti fes­ti­va­li­nius fil­mus di­džia­ja­me ek­ra­ne tu­rės ir šiau­lie­čiai“, – sa­ko „Te­lia“ kor­po­ra­ty­vi­nių rei­ka­lų va­do­vė Aud­ro­nė Ma­žei­kai­tė.

Šių me­tų „Ki­no ka­ra­va­no“ re­per­tua­rą su­da­ro šių me­tų „Ki­no pa­va­sa­rio“ žiū­ro­viš­kiau­si 12 fil­mų, tarp ku­rių – „To­bu­li me­la­giai“, „Tar­nai­tė“, „Mo­liū­gė­lio gy­ve­ni­mas“ ir kt. vi­sa­me pa­sau­ly­je ge­rai įver­tin­tos juos­tos.

„Ki­no ka­ra­va­no“ marš­ru­tas: http://kinopavasaris.lt/lt/kino-ka­ra­va­no-sean­sai

Apie „Ki­no ka­ra­va­ną“

Ket­vir­tą kar­tą or­ga­ni­zuo­ja­mą „Ki­no ka­ra­va­ną“ ju­dė­ti į prie­kį ska­ti­na no­ras ko­ky­biš­ką, au­to­ri­nį ki­ną pa­da­ry­ti leng­vai priei­na­mą kuo pla­tes­nei, įvai­raus am­žiaus au­di­to­ri­jai, skir­tin­giems so­cia­li­niams sluoks­niams. Su­pa­žin­di­nant Lie­tu­vos mies­tų ir mies­te­lių gy­ven­to­jus su nau­jau­siais pri­pa­žin­tų ki­no me­ni­nin­kų dar­bais, tur­ti­na­mas kul­tū­ri­nis Lie­tu­vos re­gio­nų gy­ve­ni­mas ir ma­ži­na­ma jų so­cia­li­nė at­skir­tis.