Kelmiškis dailininkas pelnė pripažinimą

Kelmiškis dailininkas pelnė pripažinimą

Kelmiškis dailininkas pelnė pripažinimą

Kelmiškio dailininko Andriaus Seselsko sukurtos iliustracijos knygai „Vilniaus padavimai“ pripažintos meniškai vertingiausiomis.

Regina MUSNECKIENĖ

reginamus@skrastas.lt

Keli šimtai eskizų

Šiaulių universitete dailės ir dizaino studijas baigęs Andrius Seselskas šiuo metu dirba dailininku Kelmės kultūros centre. Tačiau jaunam menininkui magėjo išbandyti ir grafiką. „Išsiunčiau užklausimus leidykloms. Leidykla „Nieko rimto“ kaip tik skelbė konkursą, paragino jame sudalyvauti,“ – pasakoja A. Seselskas.

Laimėjęs konkursą sukurti iliustracijas knygai „Vilniaus padavimai“ dailininkas paniro į istorijos studijas. Perskaitė daugybę literatūros apie Vilnių.

„Kad būtumėte matę mano darbo stalą dirbant prie „Vilniaus padavimų" – iš bibliotekos buvau susitempęs visas knygas apie Vilnių (senus fotografijų albumus, žemėlapius, istorijos vadovėlius ir begalę atsispausdintų kopijų, kurias susikabinėjau ant sienos, kad būtų priešais akis. Matyti to meto istorinį foną bei sukurti teisingą terpę kūrybai „gaudyti“ man buvo labai svarbu“, – mena Andrius.

Kadangi ši knyga buvo leidžiama jau ketvirtą kartą, Andriui teko varžytis ir su prieš tai ją iliustravusiais menininkais. Jautė labai didelę atsakomybę. Jis sukūrė šimtus eskizų, nors reikėjo tik keliolikos iliustracijų.

Knyga išvydo dienos šviesą. Ji buvo pristatyta ir Kelmėje.

O neseniai paaiškėjo, jog Andriaus sukurtos iliustracijos pripažintos meniškai vertingiausiomis.

Apdovanos Panevėžyje

Balandžio 2-ąją Panevėžyje, Juozo Miltinio dramos teatre, bus įteikti apdovanojimai geriausių ir reikšmingiausių vaikų knygų kūrėjams.

Renginį organizuoja Tarptautinė vaikų ir jaunimo literatūros asociacija ir Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centras.

„Tai pirmoji mano iliustruota knyga – nors jaučiuosi taip, lyg jau daug metų tik tai ir dariau... O norėčiau iliustruoti dar ne vieną“, – sako Andrius.

Jaunas dailininkas nuoširdžiai sakė, jog sužinojęs apie tai, kad bus apdovanotas ir gaus premiją, negali likti abejingas: „Širdis pašėlusiai daužosi. Džiaugiuosi ir prisimenu Rolando Kazlo pasakytus žodžius po jo pirmojo apdovanojimo (tuomet metęs darbą televizijoje atsidavė teatrui) "...Dabar suprantu, kad teisingu gyvenimo keliu einu...“

Buvo pasinėręs ir į verslą

Andrius Seselskas sako, jog iliustruoti knygą istorine tema jam buvo įdomu. Mat kaip tik prieš metus Kelmėje pristatė parodą „Kelmės miesto padavimai“. Rinkdamas informaciją, kalbindamas senus kelmiškius, skenuodamas senas fotografijas, susirinkęs visus įmanomus „senovės likučius“ iš Kelmės dvaro bei bažnyčios, įgijo didelės patirties, todėl knygos „Vilniaus padavimai“ išleidimas net ir negalėjo atsirasti geresniu laiku.

Andrius sako, jog piešimas nuo mažų dienų jam buvo kažkas nepaaiškinamai labai labai svarbaus. Šiandien ir pats stebisi, kaip baigęs universitetą „sugebėjo“ piešimo atsisakyti ir pasinerti į verslą...

„Kai prieš ketverius metus vėl pradėjau piešti, manyje tarytum kažkas sprogo – pradėjau žmonėms dalinti šypseną, pradėjau dovanoti savo paveikslus, pradėjau norėti nueiti į bažnyčią, atsidaviau žmonos bei vaikų hobiams... Turbūt ir tie paveikslai atsiranda kažkaip iš Ten, iš kažkur Aukščiau, nei mes suvokti galim. Aš galvoju, kad gal tai savotiška dovana man? Dovana už teisingą pasirinkimą, ar už stengimąsi daugiau galvoti apie kitus ?..

Asmeninė nuotr.

ĮKVĖPIMAS: Andrius Seselskas sako, jog iliustracijas knygai „Vilniaus padavimai“ kūrė pagautas įkvėpimo.

Redakcijos archyvo nuotr.

KNYGA: Originali knyga pripažinta meniškai vertingiausia. (klfo dailininkas knyga)