Kelmės šventę verslininkai šiemet rėmė gausiau: galėjo įrengti sceną ant vandens

Reginos MUSNECKIENĖS nuotr.
Kelmės kultūros centro direktorius Arnas Arlauskas dar ne su paradine apranga. Iki vakaro daug reikalų.
Praėjusį šeštadienį gausiais vietos saviveiklininkų ir žinomų atlikėjų pasirodymais, spalvinga muge ir muzikinio fontano programa baigėsi kelias dienas trukę meno šventės „Kelmės ratas“ renginiai.

Šiemet šventėje nebuvo tradicinės Ugnies misterijos, kai Kražantės upės saloje būdavo deginamas vienas iš Kelmės herbo simbolių – ratas. Jį pakeitė scena ant vandens ir muzikinis fontanas.

Šventė vyko keturias dienas

Šiemet meno šventės renginiai prasidėjo nuo trečiadienio. Mažasis teatras kartu su Kelmės kultūros centro „Judlės“ ir Tadujos“ folkloro ansambliais bei Panevėžio vaikų dainų ir šokių ansambliu „Pynimėlis“ parengė teatralizuotą liaudišką programą „Žemaitija“, ją parodė Kelmės kultūros centro didžiojoje salėje.

Ketvirtadienį renginiai vyko Kelmės krašto muziejaus teritorijoje. Interaktyviomis pramogomis džiugino Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos darbuotojai bei iliuzionistas Rolandas Kančauskas, programą paskyręs vaikams.

Kelmės krašto muziejus surengė edukaciją „Svirno kaukai“ ir suteikė galimybę išmėginti akies taiklumą šaudant iš lanko.

Vakare jaunimas stebėjo pokalbį su kovotoju Sergejumi Maslobojevu. Surengti Kelmės krašto jaunimo apdovanojimai. Programoje dalyvavo šokėja Aušrinė Zakaraitė ir dainininkė Akvilė Staražinskaitė bei grupė „Sisters On Wire“.

Penktadienį Kelmės kultūros centro Juozo Liaudanskio galerijoje atidarytos tapytojo Jono Daniliausko ir skulptoriaus Viliaus Biskio parodos. Kelmės evangelikų liuteronų bažnyčioje koncertavo Liudas Mikalauskas. Kultūros centre surengtas Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokyklos, Tytuvėnų gimnazijos Meno skyriaus, Šaukėnų V. Pūtvio-Putvinskio ir Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos Muzikos skyrių mokinių bei Kelmės kultūros centro šokių kolektyvų koncertinė programa.

Šeštadienį linksmybės tęsėsi Draugystės parke. Čia vyko sporto varžybos. Tautodailininkai ir verslininkai prekiavo savo gaminiais. O meno mėgėjai ir profesionalai koncertavo net dviejose scenose. Šalia futbolo aikštės pastatytoje scenoje dainavo ir grojo „Bočių“, „Atgaivos“, „Armonikierių“ liaudiškos kapelos. Po kelmiškių koncertavo Kelmės, Tytuvėnų, Pakražančio, Užvenčio, Šaukėnų kultūros centrų liaudiškos kapelos.

Popietę saviveiklininkus keitė gyvo garso grupės „Dar-s ir JaŠuPa“, Uogrės miesto populiariosios muzikos grupė „Svilpastes“ bei Vytautas Šiškauskas ir grupė „Bernužėliai“.

Scenoje ant vandens koncertavo Irena Starošaitė ir Žilvinas Žvagulis bei grupė „The Roop“. Vidurnaktį vyko Lekėčių muzikinio fontano programa bei diskoteka.

„Metėme iššūkį patys sau“

Kelmės kultūros centro režisierė Sandra Zakarienė sako, jog rengiant keturias dienas trunkančią liaudies meno šventę, mestas didžiulis iššūkis sau: „Tempas – labai didelis. Kasdien iškyla problemų. Tačiau norėjome grąžinti skolą kelmiškiams už tuštoką pandemijos laikotarpį ir įjungti visas miesto kultūros įstaigas. Rūpinomės, kad kiekvienas kelmiškis – tiek vaikas, tiek senjoras, tiek darbingo amžiaus žmogus rastų savo renginį ir savo pramogą.“

„Meno šventė – tai ne kultūros centro, o miesto žmonių šventė, – šiųmetinį šventės scenarijų aiškina Kelmės kultūros centro direktorius Arnas Arlauskas. – Skirta diena teatrui, diena muziejui ir bibliotekai, jaunimui, diena parodoms. Šiemet pasiryžome eksperimentui – pastatėme sceną ant vandens. Sceną ant pantonų surinkome tarp Kražantės kranto ir salos, kurioje anksčiau šventę užbaigdavome degindami ratą. Šiemet šventę užbaigė įspūdinga muzikinio fontano programa.“

Muzikinis fontanas ir scena ant vandens kainuoja brangiau negu ankstesniais metais rengiamos ugnies misterijos. Ratą ir kitas priemones ugnies misterijai kultūros centro darbuotojai paruošdavo patys. Kainuodavo tik medžiagos, todėl reginys atsieidavo kelis šimtus eurų. Muzikinio fontano programa ir scenos ant vandens nuoma atsieis žymiai brangiau.

„Noras įrengti sceną ant vandens jau buvo ir ankstesnėse šventėse. Tačiau rėmėjai suaukodavo po du–tris tūkstančius eurų. Ne kažką už tokią sumą nuveiksi. Šiemet verslininkus aukoti šventei paragino meras Ildefonsas Petkevčius. Surinkome 15 tūkstančių eurų rėmėjų lėšų“, – džiaugiasi A. Arlauskas.

Jis svajoja turėti nuolatinę sceną ant vandens. Pavyzdžiui, Raseinių rajone tokias scenas turi net kai kurios seniūnijos.

Direktorius patenkintas, kad pagrindiniai šventės renginiai vėl grįžo į „Draugystės“ parką. Keletą pastarųjų metų ir mugės, ir koncertai vykdavo miesto centre.

Dalyvavo svečių iš užsienio

Į Kelmės meno šventę atvyko keturios užsienio šalių delegacijos. Šeštadienio rytą Kelmės meras I. Petkevičius surengė užsienio svečių priėmimą Kelmės kultūros centre.

Vengrijos Hodmezovasarhely delegacija, vadovaujama mero Peterio Marki-Zay, dėkojo kelmiškiams už tris dešimtmečius draugystės.

Latvijos Ogrės miesto tarybos nariai, Kultūros, jaunimo ir sporto komiteto pirmininkas Janis Silins dėkojo už galimybę Kelmės šventėje pristatyti savo šalį.

Lenkijos Miastko miesto atstovai Ewa Kaplan, Ewa Szyca, Piotr Szlapinski ir Marek Milewski džiaugėsi galimybe po kelerių metų pertraukos vėl susitikti su savo draugais iš Tytuvėnų ir Kelmės. Pabrėžė, jog dėl karo Ukrainoje nerimą kelia neaiškios ateities perspektyvos.

Ukrainos Novovolynsko miestui atstovavo mero pavaduotoja Julia Lefter. Novovolynskas yra 150 kilometrų nuo Baltarusijos sienos. Jų miestas kol kas neapšaudomas. Bet kyla humanitarinių problemų. Mieste 60 tūkstančių gyventojų, skaičių kasdien papildo iš regionų, kuriuose vyksta karas, atvykstantys žmonės. Jų jau yra apie 11 tūkstančių. Iš jų – pustrečio tūkstančio vaikų. Šitiek papildomų žmonių išlaikyti iš miesto biudžeto – labai sudėtinga. Juolab, kad daugelis neturi elementariausių daiktų. Vien pietų kasdien reikia pagaminti apie 4 tūkstančius porcijų. Julia Lefter labai dėkojo kelmiškiams ir visai Lietuvai už operatyvią pagalbą, kuri karo akivaizdoje – neįkainojama.

Kelmės meras I. Petkevičius patikino, jog suorganizuos stovyklą Ukrainos vaikams, kad jie sustiprėtų emociškai ir pailsėtų nuo patiriamų traumų.

Delegacijų nariai pasikeitė atminimo dovanomis su kelmiškiais ir jų svečiais. Muzikiniais intarpais svečius džiugino Algirdo Lipeikos menų mokyklos akordeonistų ansamblis, vadovaujamas mokytojos Vaivos Bukantienės.