Kelmės dvaro rūmuose atkastos plytų grindys

Kelmės krašto muziejaus nuotr.
Kelmės dvaro rūmuose atkastos plytų grindys.

Kelmės dvaro rūmuose, ardant vidaus patalpas, fligelio sienoje atidengta arka – spėjamas įėjimas į rūsį – ir atkastos plytų grindys. Fligelis statytas XIX amžiaus pabaigoje.

1892 metais dvaro savininkas Boleslovas Gruževskis užsakė pas vokiečių kilmės architektą Franciską Lehmanną rūmų perstatymo projektą. Projektas yra išlikęs, bet ne visi darbai, numatyti pagal projektą, buvo įvykdyti.

Istorikė Rasa Butvilaitė, remdamasi išlikusiais archyvais, teigia, kad vienas iš svarbiausių rekonstrukcijos metu atliktų darbų buvo dviaukščio virtuvės priestato (fligelio) pietrytiniame rūmų fasade sumūrijimas. Jame buvo įrengta virtuvė, tarnų kambarėliai, išvietė su dviem sėdynėm. Pastatytos dvi krosnys, patalpos turėjo būti ištinkuotos baltai, pirmo aukšto grindys išklotos plytomis, viršuje medinės. Antrame aukšte numatyti trys didesni ir vienas mažesnis tarnų kambariai, išdėstyti koridorine tvarka.

Fligelyje, kuris sovietmečiu buvo neatpažįstamas pertvarkytas, aptiktos plytų grindys yra labai svarbus radinys, liudijantis, kad pagal F. Lehmann projektą numatytos plytų grindys tikrai buvo.

Rasta grindų danga papildo ir supratimą apie bendras XIX amžiuje statytų dvaro pastatų architektūros tendencijas.

Rugsėjo 8 dieną, minint Europos paveldo dienas, Kelmės krašto muziejuje vyks renginys „Unikalūs Kelmės dvaro rūmų renginiai“. Numatytas susitikimas su Praeities tyrimų instituto archeologais, atlikusiais žvalgomuosius tyrimus Kelmės dvaro rūmuose, lankytojai galės apsilankyti renovacijai paruoštame dvaro fligelyje, pamatyti archeologų rastus vertingus koklius.