Kelmės dvare rasti vertingi kokliai

Praeities tyrimų instituto nuotr.
Mįslę užminęs 1664 metais pagamintas koklis.

Kelmės dvare tyrimus atlikę Praeities tyrimų instituto archeologai aptiko įdomių radinių – mįslę užminusių koklių fragmentų.

„Šiuo metu dvaras tvarkomas, planuojama įgilinti vieną iš rūsių, ta proga buvo atliekami žvalgomieji archeologiniai tyrimai, nes pats dvaras ir apylinkės yra valstybės saugomi. Radome archeologiškai vertingą kultūrinį sluoksnį, XVI–XVII amžiaus radinių, tarp jų – statybinė keramika, daugiausia kokliai. Pilnų koklių neaptikome, bet fragmentų pakankamai daug, kad susidėliotų dėlionė ir būtų pakankamai aiškiai matyti simboliai“, – sako archeologas Jurgis Sadauskas.

Vieni fragmentai rodė, kad tai – nuo 1591 metų dvarą valdžiusių Gruževskių šeimos herbo dalis. Kitas iš fragmentų sudėliotas koklis archeologams užminė mįslę: ant jo buvo matyti metai „1664“, inicialai „IGMSP“, raidės „S, Ƶ“, herbą supantys augaliniai motyvai. Ką reiškia užrašai ir simboliai, dengiantys koklį nuo viršaus iki apačios?

Archeologai radinių nuotraukomis iškart pasidalijo socialiniuose tinkluose.

„Heraldinių koklių randame ne kiekvieną dieną, ypač, kai galime sudėlioti pilną paveikslą. Radiniais pasidžiaugėme socialiniuose tinkluose, užsimezgė diskusija“, – sako J. Sadauskas.

Mįslę įminti archeologams padėjo kelmiškis istorikas Egidijus Ūksas ir muziejininkas Antanas Ivinskis.

Paaiškėjo, kad raidės koklyje „IGMSP“ – Jurgio Gruževskio (IG) ir jo žmonos Marianos Samsonovnos Podberskos (MSP) inicialai. Jurgis jaunesnysis buvo pagrindinis dvaro paveldėtojas po tėvo Jono mirties. Herbas koklyje – ne Gruževskių, o žmonos Marianos iš tėvo paveldėtas Samson Podberski „Dębno“ herbas. Herbo skydą supa akanto lapų dekoratyviniai motyvai.

Pavyko atsakyti ir į klausimą, kodėl koklio heraldika ne Gruževskių, nors koklis rastas Gruževskių dvare?

Herbo viršuje parašyti jo pagaminimo metai – 1664-ieji, o Jurgis Gruževskis mirė 1651 metais. Po Jurgio mirties žmona Mariana laiškus patvirtindavo iš tėvo paveldėtu „Dębno“ antspaudu (kryžius ir laužyta juosta – W) – praėjus trylikai metų po vyro mirties gamintas koklis turi Marianos tėvo heraldiką. Nors vyro heraldikos Mariana nebenaudojo, ji vis tiek prisistatė kaip Jurgio Gruževskio žmona. Jurgis buvo Žemaitijos žemės teisėjas, taigi koklio apačioje esančios raidės „S ir Ƶ“ reiškia „Sędzina Żmudska“ (Žemaičių teisėjienė).

„Šie kokliai buvo nematyti nei man, nei muziejaus direktorei. Archeloginiai tyrimai Kelmės dvare vykdyti ir anksčiau, koklių rasta, bet būtent tokių – ne. Tarp dabartinių radinių yra keletas fragmentų su kitokiais ornamentais, heraldikomis, jie pilnai nesusidėlioja, bet yra tikimybė, kad vėliau nagrinėjant susidės“, – sako J. Sadauskas.

Praeities tyrimų instituto archeologai tikisi Kelmės dvare tyrimus tęsti.

„Jei bus sprendimas toje vietoje įrengti rūsį, vadinasi, visą plotą reikia ištirti detaliai. Kol kas esame ištyrę tik kelis kvadratinius metrus, o rūsiui įrengti reikia beveik 100 kvadratų. Jei keliuose metruose radome įdomių dalykų, tikėtina, kad, ištyrus 100 kvadratų, rastume dar daugiau“, – tikisi J. Sadauskas.