Kelmės dvare aptikta Romos imperijos moneta

Praeities tyrimų instituto nuotr.
Praeities tyrimų instituto archeologai, atliekantys archeologinius tyrimus Kelmės dvaro rūmuose, rado Romos imperijos monetą (401–403 m.).

Praeities tyrimų instituto archeologai, atliekantys archeologinius tyrimus Kelmės dvaro rūmuose, rado Romos imperijos monetą (401–403 m.).

Ant monetos pavaizduota prieš 1619 metų mirusi Aelia Eudoxia – Romos imperijos imperatorienė. Aelia buvo intelektuali ir itin gerbiama, laikyta protingesne už savo pačios vyrą (Arcadius). Kūrė poeziją, buvo patyrusi religinės srities politikė. Konstantinopilio miestas jai pastatė sidabrinę statulą dar būnant gyvai.

Archeologai Kelmės dvare dirba nuo rugpjūčio pradžios. Pradėję žvalgomuosius tyrimus, netrukus tyrėjai aptiko vertingą kultūrinį sluoksnį, XVI–XVII amžiaus radinių, tarp jų – statybinės keramikos, daugiausia koklių. Iš jų išsiskyrė dviejų itin vertingų koklių fragmentai. Vieni fragmentai priklausė nuo 1591 metų dvarą valdžiusių Gruževskių šeimos herbui, kitas iš fragmentų sudėliotas koklis buvo su Jurgio Gruževskio ir jo žmonos Marianos Samsonovnos Podberskos inicialais, Marianos iš tėvo paveldėtu Samson Podberski „Dębno“ herbu.

Unikalūs Kelmės dvaro rūmų radiniai buvo pristatyti Europos paveldo dienoms skirtame renginyje.

Dėl renovacijos darbų rugsėjo pabaigoje iš Kelmės dvaro rūmų iškraustytos ekspozicijos, eksponatai, visas muziejaus turtas. Muziejaus administracija persikėlė į rūmų rūsių patalpas.

Lankytojai artimiausius dvejus metus negalės lankytis Kelmės dvaro rūmuose, bet turės galimybę apžiūrėti svirno ir vartų pastatuose esančias ekspozicijas, užsisakyti edukacinius užsiėmimus. Kamerinius renginius planuojama rengti Kelmės dvaro rūmų rūsio salėje.