Kelmėje atidaryta menorų ir chanukijų paroda

Kelmės krašto muziejaus nuotr.
Kelmės krašto muziejuje Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis pristatė menorų ir chanukijų parodą.

Kelmės krašto muziejuje Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis pristatė menorų ir chanukijų parodą iš asmeninės kolekcijos.

S. Kerbelis turi surinkęs gausią menorų ir chanukijų kolekciją. Parodos atidaryme jis papasakojo, kas yra Chanuka, kodėl žydai ją švenčia, pakvietė paragauti tradicinių šventės valgių.

Atidaryme grojo akordeonistas Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokinys Motiejus Dudnikas.

Chanuka pagal Grigališkąjį kalendorių kasmet minima skirtingomis dienomis, lapkričio arba gruodžio mėnesiais.

Chanuka dar vadinama džiaugsmo ir šviesos švente. Prieš daugiau nei 2 000 metų graikai sugriovė svarbiausią žydų šventovę Jeruzalėje, įsakė žydams atsisakyti savos religijos ir gyventi taip, kaip gyvena graikai. Tačiau žydai su tuo nesutiko, sukilo ir sugebėjo nugalėti stiprią graikų kariuomenę.

Kai žydai pradėjo tvarkyti sugriautą šventovę, atrado užsilikusį alyvuogių aliejaus flakonėlį, juo buvo deginamos žvakės. Vieno flakonėlio užtekdavo vienai dienai, bet šis flakonėlis degė aštuonias dienas. Tai prilygo tikram stebuklui. Todėl Chanuka iki šių dienų švenčiama aštuonias dienas. Šiandien žvakidę žydai stato ant palangių arba namų įėjimo, kad šviesa sklistų ir kaimynams, ir praeiviams.

Žvakidė, kurioje žvakės dega tik Chanukos metu, vadinama chanukija. Žydai tiki, kad taip kiekvienas žmogus prisikaupia šviesos visiems metams. Minint Chanukos stebuklą įprasta valgyti aliejingą maistą, žaisti vilkeliais, o vakare įžiebti Chanukos žvakutes.

Paroda Kelmės krašto muziejuje veiks iki gruodžio 16 dienos.