Kelionė jachtomis per Atlantą – su trispalvėmis ir viltimi

Ričardo DAILIDĖS nuotr.
Trijų jachtų palydėtuvės į JAV iš Klaipėdos uosto 1989 metų pavasarį.

Šiauliečio fotomenininko Ričardo Dailidės archyve užfiksuota daugybė svarbių Lietuvai įvykių. Vienas iš jų – 1989 metų gegužės 13 dieną iš Klaipėdos uosto į Niujorką (JAV) išplaukiančių jachtų „Lietuva“ (Klaipėda), „Audra“ (Kaunas) ir „Dailė“ (Vilnius) palydėtuvės. Įvykis buvo išskirtinis, nes jachtos Atlantą kirto su Lietuvos trispalvėmis.

R. Dailidė prisimena, kad išlydėti jachtų susirinko masė žmonių, buvo didžiulis entuziazmas. Fotomenininkas skaičiuoja, kad, ko gero, šį įvykį įamžino net penkiose fotojuostose.

Trijų jachtų kelionę R. Dailidė įamžino ne tik fotografijose. 1989 metais buvo publikuotas ir jo straipsnis „Per Atlantą – ir šiaulietis“.

Straipsnyje minima, kad jachtomis į JAV plaukė šimtai laiškų, antspauduotų senojo Klaipėdos pašto žymekliu, o jachta „Dailė“ gabeno ir Lietuvos dailininkų parodą.

Jachtą-flagmaną 'Lietuva“ vedė kapitonas Osvaldas Kubiliūnas. Vienas iš „Lietuvos“ jachtos įgulos narių buvo šiaulietis tuometinio KPI Šiaulių filialo dėstytojas doc. S. Mockevičius.

„Jachtoje jis buvo ne tik patyręs buriuotojas, bet ir radiotechnikas (tai docento specialybė) bei vertėjas“, – apie savo bičiulį 1989 metais rašė R. Dailidė.

Jachtos sėkmingai įgyvendino savo tikslus. Viena iš jų „Lietuva“, vedama kapitono Stepono Kudzevičiaus, 1992 metų balandžio 5 dieną leidosi į regatą „Columbus-92“. Apiplaukusi pasaulį, įveikusi per 50 tūkstančių kilometrų, 1993 metų gegužės 12 dieną jachta prisišvartavo Klaipėdoje.

Pirmoji R. Dailidės specialybė – šturmanas, vandens stichija jam gerai pažįstama. Fotomenininkas primena, kad uostas ir jūra lietuviams visą laiką buvo labai svarbūs. Netekę Klaipėdos, statėme uostą Šventojoje. Kol nebuvo savo laivyno, lietuviai kapitonai jau vesdavo svetimų šalių laivus. Vienas iš legendinių kapitonų – Liudvikas Stulpinas (1871–1934). Telšiuose stovintį paminklą kapitonui sukūrė skulptorius Saulius Juchnevičius, šiauliečio dailininko Eduardo Juchnevičiaus sūnus.