Kariuomenės praeitis ir dabartis – muziejuje

Kariuomenės praeitis ir dabartis – muziejuje

Kariuomenės praeitis ir dabartis – muziejuje

Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje atidaryta Lietuvos kariuomenės 95–mečiui skirta paroda, kurioje eksponuojamos fotografijos iš karių kasdienybės, karinių pajėgų antsiuvų, ženklų kolekcija, autentiški karių ekipuotės ir buities apyvokos daiktai.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Nuotraukos, antsiuvai, ženklai

Parodos fotografijose prieš lankytojų akis atsiveria Lietuvos karių kasdienybė: pratybos, šventės, priėmimai, laidotuvės, išlydėtuvės į karines misijas. Vienas stendas skirtas Lietuvos partizanams.

Eksponuojamos 72 nuotraukos iš Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus fondų bei apie 40 sukauptų buvusio joniškiečio, dabar gyvenančio Vilniuje, Lietuvos kariuomenės kapitono Vinco Ališausko.

V. Ališauskas į parodą atvežė ir gausią savo surinktą kariuomenės uniformų antsiuvų, skiriamųjų, kvalifikacinių ženklų, garbės apdovanojimų kolekciją.

Parodos pristatyme dalyvavęs kolekcijos savininkas pasakojo pats iš pradžių atiduodavęs antsiuvus kitiems kolekcionieriams. Tačiau vėliau užsikrėtė šia aistra ir per kelerius metus surinko beveik visus, kokių antsiuvų būta, išskyrus, keletą rečiausių egzempliorių.

Tada atėjo eilė ženklams, atminimo medaliams.

Logistikos sferoje dirbantis kapitonas V. Ališauskas pasakojo, kad II Pasaulinio karo metais tarp karių buvo populiarios atminimo monetos, tapdavusios dalinio suvienijimo simboliu.

Atgavus nepriklausomybę ir atkūrus Lietuvos kariuomenę, ši mada atkeliavo ir pas mus. Pradėti leisti tarptautinių operacijų medaliai, kuriais apsikeičiama su kitų šalių misijų dalyviais Kosove, Afganistane, Malyje.

Iš šalmų šerdavo šunis

Parodoje eksponuojami ir I bei II Pasaulinių karų ekipuotės bei buities apyvokos daiktai iš muziejaus fondų: automatas, durklai, granatos, šovinių tūtos, gertuvės, šalmai.

Joniškio garbės kraštotyrininkas, buvęs Istorijos ir kulūros muziejaus vadovas Karolis Bačionis pasakojo, kad muziejui pradėjus kaupti karo palikimą daugelis žmonių rasdavo sprogmenų. Mokiniai ekspozicijai tempte juos tempdavo.

O patvarius kariškus šalmus daugelis žmonių naudojo vietoje dubenėlio šuniui.

Kartą vaikai atnešė vokišką pistoletą „Montekristą“, radę jį vieno namo palėpėje.

„Klausiu, ar šovinių irgi buvo. Jie sako: „Radom, radom, ir dar pašaudėm“,“ – netikėtus momentus iš eksponatų rinkimo pasakojo Karolis Bačionis.

Buvo 100 lėktuvų, dabar – du

Apie Joniškio savanorius pasakojo Šiaulių apskrities generolo Povilo Plechavičiaus šaulių 6-osios rinktinės Joniškio 6-osios kuopos vadas Identas Adomaitis.

Muziejininkas Darius Vičas priminė Lietuvos kariuomenės raidą nuo 1918-ųjų iki įstojimo į NATO.

Jis paminėjo, kad Antano Smetonos laikmečiu kariuomenei buvo skiriama kur kas didesnė šalies biudžeto dalis nei dabar.

Karo lėktuvų Lietuvos kariuomenė turėjo 100, o dabar – vos du.

D. Vičas papasakojo apie sudėtingą Lietuvos karių padėtį vokietmečiu ir užėjus Raudonajai armijai, pasipriešinimo kovas. Paskutinis Lietuvos partizanas Kostas Liuberskis, žuvęs 1969 metais, buvo Joniškio krašto sūnus.

Autorės nuotr.

EKIPUOTĖ: Joniškio šauliai apžiūri I ir II Pasulinių karų ekipuotės daiktus.

PARENGIMAS: Karinio parengimo pamoka Joniškyje 1930 metais.

AMUNICIJA: Parodoje eksponuojami ginklai, šalmai, naudoti I ir II Pasauliniuose karuose.

Dariaus VIČO nuotraukos

BENDRAAUTORIUS: Parodos bendraautorius, Lietuvos kariuomenės kapitonas Vincas Ališauskas (pirmas iš dešinės) į parodą atvežė ir gausią savo surinktą kariuomenės uniformų antsiuvų, skiriamųjų, kvalifikacinių ženklų, garbės apdovanojimų kolekciją.