Karikatūristas išleido savo darbų albumą

Redakcijos archyvo nuotr.
Nors Amalijus Narbutas turi inžinerinį išsilavinimą, o meno mokėsi savarankiškai, jo darbai ne kartą eksponuoti šalies ir tarptautinėse parodose.
Joniškyje gyvenęs ir neseniai į Radviliškį persikraustęs grafikas, karikatūrų meistras Amalijus Narbutas išleido savo karikatūrų ir šaržų knygą–albumą. Autorius turi inžinerinį išsilavinimą, meno mokėsi savarankiškai, jo darbai ne kartą eksponuoti parodose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, taip pat jų yra įsigiję meno mėgėjai iš Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Kanados ir kt.

 

Knygą parengė prieš porą metų

„Mintis išleisti knygą puoselėta jau seniai. Gal prieš porą metų ją parengiau. Paskui kraustėmės, iš Joniškio atsikėlėme į Radviliškį, kur gyvename nuo sausio mėnesio. Joniškyje praleidome 16 metų. Kaip tik kovo mėnesį Radviliškio rajono savivaldybėje buvo skelbiamas konkursas paraiškoms, pateikiau ją ir gavau finansinę paramą leidybai“, – pasakoja Amalijus Narbutas.

Jo karikatūrų ir šaržų rinkinį išspausdino Šiaulių spaustuvė, knygą–albumą autorius parengė pats.

Karikatūros bei šaržai surinkti iš daugiau nei trijų dešimtmečių atkurtos nepriklausomos Lietuvos laikotarpio, nors menininko kūrybinio kelio pradžia siekia gerokai ankstesnius metus.

Išskirtinumas – gebėjime suvaldyti mintį

„Ilgas, nuoseklus kūrybos kelias paženklintas savita pozicija, plačiu kritišku požiūriu į vietos ir pasaulio aktualijas. Jau pirmoji 1979 metais surengta karikatūrų paroda Šiaulių miesto inžinierių namuose buvo tvirta paraiška įsijungiant į karikatūristų gretas. Nepriklausomybės metai Amalijaus kūryboje ypač produktyvūs. Daug parodų, plečiasi žanrų įvairovė, tobulėja meninė karikatūros samprata, perauganti į profesinę brandą. Autoriaus karikatūrų išskirtinumas slypi gebėjime meistriškai suvaldyti mintį, idėją ir perteikti itin koncentruotai, minimalistinėm priemonėm: dažniausiai vienas veikėjas „žmogeliukas“ ir vienas kitas simbolis, o paskutiniuose darbuose įvedama ir spalva. Pavyzdžiui, žmogelis alyvos šakele nubaido raketas lyg muses. 2016 metais tarptautiniame Kipro–Turkijos karikatūristų asociacijos organizuotame konkurse už šią karikatūrą apdovanotas diplomu. Amalijaus karikatūrose nėra pykčio, agresijos. Minties taiklumu, koncentruotu piešiniu meistras sukuria lengvai pagaunamą mintį, kuri sukelia žiūrovui šypseną ir gilių pamąstymų“, – rašo leidinio recenzentė, menotyrininkė Michalina Adomavičienė.

Meno pažinimo siekė savarankiškai

Knygos apimtis – 146 puslapiai. Be pačių karikatūrų ir šaržų, spausdinama nuotraukų iš parodų, kuriose A. Narbutas dalyvavo, sąrašas tarptautinių parodų, galerijų ar interneto ekspozicijų, kuriose jis reprezentavo Lietuvą, kur darbai pateko į katalogus, buvo apdovanoti (iš viso 38 kartai). Spausdinamos ir apdovanojimų nuotraukos.

Meno pažinimo A. Narbutui teko siekti savarankiškai, nes sovietmečiu meno studijos buvo politizuotos ir neprieinamos tremtiniams bei disidentams. O jis už disidentinius veiksmus buvo pašalintas iš Radviliškio mokyklos 1947 metais su „vilko bilieto“ teise. Tėvą 1941 metais ištrėmė į Sibirą, tik visos šeimos tremtis buvo atidėta, nes sutrukdė prasidėjęs karas. Tačiau irv okiečių okupantai šeimą, kaip nelojalią okupaciniam režimui, privertė per 24 valandas palikti Vilnių, gresiant tremčiai į Reicho darbus.

Aukštąjį inžinerinį išsilavinimą jis įgijo Kauno Politechnikos institute (dabar – Kauno Technologijos universitetas). Dirbo gamyklose, dėstė Kauno politechnikos instituto Šiaulių vakariniame fakultete. Paskelbė mokslinių straipsnių adaptyviojo valdymo srityje. Su kolegomis sukūrė stendą binokuliniam akių tyrimui medicinoje ir mokslui. Įrašytas į leidinius „Kas yra kas Lietuvoje 95/96“ ir „Who's Who in the World“ 1999, 2000, 2001.

Gausa parodų, apdovanojimų

Kūrybos sritys: grafika, dizainas, karikatūra, humoreskos, pamfletai, filosofija, knygų vertimas, knygos grafika. Karikatūras spausdino periodinėje spaudoje, nuo 1990 metų redagavo ir leido satyros ir humoro žurnalą „Titnagas“. 1983 metais išleido brošiūrą „Draugiški šaržai“, 1995 metais – kūrybos knygą „Rimtai ir kitaip”, 2004 metais – knygą apie žmogaus santykį su aplinka „Nenorėk, kad katinas grotų pianinu“. 2008 metais išleido tęstinį leidinį (pirmą sąsiuvinį) „Aižena“. Surengta daug personalinių parodų (pirmoji 1979 metais), taip pat dalyvauta daugelyje grupinių parodų Šiauliuose, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Druskininkuose, Plungėje, Joniškyje. Kiekvienais metais dalyvauja bent keliose tarptautinėse karikatūrų parodose Belgijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Turkijoje, Slovėnijoje, Irane, Japonijoje, Kanadoje, Brazilijoje, Meksikoje bei kitur.

Lietuvos vardas kartu su A. Narbuto pavarde įrašytas tarptautiniuose kataloguose, internete. Autoriaus darbų yra įsigiję Vokietijoje, Didžioje Britanijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Kanadoje.