Kamerinis choras „Bi­čiu­liai“ dai­nuo­ja ket­vir­tį am­žiaus

Kamerinis choras „Bi­čiu­liai“ dai­nuo­ja ket­vir­tį am­žiaus

Kamerinis choras „Bičiuliai“ dainuoja ketvirtį amžiaus

Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčioje Šiaulių kamerinis choras „Bičiuliai“ minėjo kūrybinės veiklos 25-metį. Per tuos metus „Bičiuliai“ organizavo ir dalyvavo per 250 koncertų bei koncertinių kelionių.

Minėjo muzika ir eilėmis

Šv. Jurgio bažnyčioje susirinkusieji meldėsi už išėjusį į amžinybę choro vadovą docentą Stasį Žalalį, stiprybės ir palaimos prašė vadovei Ilmerai Abromavičienei, choristams ir rėmėjams.

„Bičiuliai“ giedojo maestro S. Žalalio sukurtas giesmes. Šv. mišias aukojo Šiaulių vyskupo generalvikaras Saulius Matulis, buvęs S. Žalalio kolega Šiaulių universitete.

Koncerte skambėjo lietuvių kompozitorių ir liaudies dainos, A. Nykos-Niliūno eiles skaitė choro bičiulė aktorė Nomeda Bėčiūtė.

Už aktyvią koncertinę veiklą puoselėjant ir populiarinant chorinio dainavimo kultūrą, propaguojant klasikinę lietuvių, pasaulinę ir sakralinę muziką choro vadovė ir dainininkai buvo apdovanoti padėkomis.

Prieš 25 metus

Prasidėjus laisvės judėjimui Lietuvoje, Prekybos valdybos choras ėmė byrėti. Pamilusiems dainą sunku buvo nedainuoti, o ir choro vadovo S. Žalalio užburianti asmenybė traukė būti šalia. Todėl susibūrė draugiška dainos mylėtojų grupelė: sopranai – S. Žalalio vyresnioji dukra Vilija ir prekybininkė Genutė Medelytė, altai – maestro žmona Danutė Žalalienė ir Izolina Lingienė, tenorai – pats maestro ir konditeris Stanislovas Ašmontas, bosai – vadovo sūnus Mindaugas Žalalis ir buvęs prekybininkų choro chormeisteris Vaclovas Kedys, profsąjungos pirmininkė Cilina Vileikienė.

1989 metų rudenį mirė Šiaulių prekybos valdybos viršininko žmona. Šeima nutarė ją laidoti su bažnyčia. Kilo klausimas – o kas giedos? S. Žalalis jautė pareigą padėti buvusiam darbdaviui.

Maestro ši muzika nebuvo svetima, todėl su naujai susibūrusia choristų grupele skubiai ėmė repetuoti giesmes. Po dviejų dienų Kužių bažnyčioje choras jau giedojo šv. mišiose.

Sakralinė muzika pakerėjo, visi buvo jos pasiilgę. Todėl netrukus prie dainininkų grupelės prisidėjo ir S. Žalalio kolegos iš Šiaulių pedagoginio instituto, keletas buvusių prekybininkių. C. Vileikienė atsivedė ir savo vyrą Vladą  O šis – pačius geriausius televizorių gamyklos „Tauras“ choro vyrus.

Kurį laiką choras gyvavo neįregistravęs veiklos, todėl vadovas dirbo be atlygio, choras neturėjo rėmėjų. Choras giedojo savo artimųjų laidotuvėse, važiavo į miestelių ir kaimų bažnytėles, vežė giesmę visur, kur nebuvo chorų.

Džiaugsmas ir skausmas

Per 25-erius kūrybinės veiklos metus „Bičiuliai“ organizavo ir dalyvavo per 250 koncertų bei koncertinių kelionių Latvijoje, Estijoje, Belgijoje, Airijoje, Italijoje, Lenkijoje, Rusijoje ir atokiausiuose Lietuvos miesteliuose. Koncertavo ligoninėse, senelių namuose, kalėjime. Atrodė, kad dainuojanti bičiulių šeimyna nesiskirs amžinai. Deja.

2013 metų spalio 6 dieną anapilin iškeliavo choro siela S. Žalalis. Choro prezidentė, „Bičiulių“ chorinės dvasios palaikytoja Izolina Natalija Lingienė neleido chorui išsiskirstyti ir ėmė ieškoti naujo vadovo.

Šio darbo ėmėsi pedagogė, muzikė I. Abromavičienė – buvusi S. Žalalio studentė, pavasarietė, po studijų kurį laiką dainavusi „Bičiuliuose“. Į chorą įsijungė septyni nauji choristai, tarp jų – vadovės vyras ir sūnus.

Choristai per metus surinko medžiagą ir išleido prisiminimų knygą „Maestro Stasys Žalalis“.

Choristė Jolita Donėlienė

Choro „Bičiuliai“ nuotr.

KONCERTAS: 25-ąją sukaktį choras „Bičiuliai“ minėjo Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčioje.