Kalvis įkvėpimo semiasi iš visatos

Kalvis įkvėpimo semiasi iš visatos

Kalvis įkvėpimo semiasi iš visatos

Tautodailininkas Simonas Misevičius metalinių kūrinių parodos atidaryme Naujosios Akmenės kultūros rūmuose  išgirdo viliojančių linkėjimų. Tik vargu ar išsipildysiančių. Kalvis linkęs kalti plieną tame pačiame garaže ir tai, kas jam patinka.

Vytautas RUŠKYS

vytautas@skrastas.lt

Vertinimai

Paroda surengta autoriaus 60-mečio proga. Apie tris šimtus S. Misevičiaus eksponuojamų metalinių kūrinių – daugiausia žvakidžių, ginklų, kryžių, buities įrankių – aptaręs buvęs parodų organizatorius Algimantas Milevičius stebėjosi, kad metalas gali taip toli nuvesti žmogaus protą ir jausmus. To, kuris sukūrė ir to, kuris tais kūriniais grožisi.

Akmenės rajono tautodailininkų sąjungos pirmininkas Antanas Adomaitis kalvio dirbinius apibūdino esant išraiškingus, skoningus, estetiškus.

„Nėra nuostabu nukalti simetrišką kūrinį, bet kai vyrauja plastika vos ne su vibruojačiais elementais, jie sukuria laiko tekėjimo ar bėgimo įspūdį – taip patvirtinamas profesionalumo lygis“, – sakė A. Adomaitis.

Savo kūrybos paslaptį S. Misevičius atskleidė lakoniškai ir mįslingai: „Mano vizijos ateina iš bendravimo su visata.“ Gal todėl kilusias mintis jis skuba įkūnyti iškart ant žaizdro iškaitinęs metalus, o ne imdamasis kurti eskizus, brėžinius.

Puošia Naująją Akmenę

S. Misevičius yra žinomas kaip viešas erdves puošiančių skulptūrų ir kitokių dekoratyvių kūrinių autorius. Jų vertė Naujosios Akmenės turto balanse viršija 30 tūkstančių litų sumą.

„Kalvis tebeturi potencialo sukurti meninių akcentų renovuojamose aikštėse, jei rajono valdžia apsispręstų jas taip paįvairinti“, – sakė A. Adomaitis.

Naujosios Akmenės seniūnas Rimvydas Juozapavičus sakė neabejojantis, jei mieste būtų skirtas koks hektaras žemės, tai S. Misevičius nepristigtų fantazijos sukurti metalinių dirbinių grožio oazę. Esą tam tinkama vieta yra prie tvenkinuko netoli „Saulėtekio“ progimnazijos, kur jau yra kalvio dekoratyvių skulptūrų.

Kuria daugiabučio garaže

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių krašto bendrijos vadovė Laima Kelmelienė sakė, kad nedaug belikę žmonių, įvaldžiusių senovės kalvystės amatą, o retenybė – taip kuriančių ir meną. S. Misevičius yra surengęs dvi dešimtis autorinių parodų.

Buvęs kultūros įstaigų darbuotojas Petras Venckus stebėjosi, kad nedaug kas gilinasi, kur keli dešimtmečiai kūrenamas žaizdras ir kokiomis sąlygomis kalamas metalas – standartiniame miesto garažėlyje.

„Negi tokiam kūrybingam žmogui neįmanoma padėti surasti tinkamesnę kalvę?“ – stebėjosi P. Venckus.

Kalvis atsakydamas pajuokavo, kad jis dirba studijoje. Vėliau jis „Šiaulių kraštui“ sakė, kad, įkopusiam į septintą dešimtį metų, nebesinori keisti aplinkos.

„Juk nežinia, ar beateitų reikiamos mintys“, – abejojo tautodailininkas.

Nežada keisti ir daugiabučiame name turimo rūsio paskirties – taip pat pritaikyto kūrybai. Pastaruoju metu čia sukurti paveikslai – kiekvienas apie pusantro kvadratinio metro ploto. Visi panašūs abstrakcijomis – vienų su daugybe raudonos spalvos, lyg pulsuotų žaizdro liepsnos, kitų su prislopinta mėlyna spalva, kaip atrodo auštantis metalas. Tokie parodoje eksponuojami paveikslai čia lyg kuria kalvės dvasią.

Autoriaus nuotr.

NUOTAIKA: Kalvis Simonas Misevičiaus iš metalo ir akmens sukurtus dirbinius mėgsta nuotaikingai pakomentuoti.