Kalendorių archyvas persikrausto

ŠRSKC nuotr.
Kalendorių muziejus įsikurs Šiaulių rajono Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre.
Kuršėnuose (Šiaulių rajonas) įsikūręs unikalus Kalendorių muziejus, kuriame sukaupta 8 400 eksponatų, ilgus metus veikė Kuršėnų kultūros namuose, šiuo metu kalendoriai persikelia į naujas – erdvesnes, tam skirtas ir pritaikytas erdves. Nuo šiol apžiūrėti archyvus ir ekspozicijas bus galima Šiaulių rajono Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre, įsikūrusiame renovuotame Gruževskių dvare.

1996 m. gruodžio 21 dieną Kuršėnų kultūros namuose (dabar Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centras) duris atvėrė Kalendorių muziejus. Jo atidarymas sutapo su pirmojo lietuviško kalendoriaus išleidimo 150-osiomis metinėmis. Jau kelis dešimtmečius po vieną ar du kartus per metus keičiamos teminės kalendorių ekspozicijos pasitinka kiekvieną praveriantį kultūros centro duris – nuo darbuotojų ir mėgėjų meno kolektyvų narių iki renginių žiūrovų ir atlikėjų. Per daugelį metų sukauptas ir didelis įvairaus formato Lietuvos gyventojų dovanotų kalendorių archyvas, kurį sudaro į temines grupes suskirstyti Senieji, Meno, Gamtos, Užsienietiški, Religiniai, Kišeniniai ir kiti kalendoriai. Iš viso – apie 8 400 vienetų.

Laurynas Ivinskis, užsiėmęs įvairia veikla: buvo leidėjas, publicistas, tautosakos rinkėjas, leksikografas, rašęs ir poeziją, vertęs, žinomas ir kaip pirmojo lietuviško kalendoriaus leidėjas, taigi laikomas lietuvių periodinės spaudos pradininku. L. Ivinskio leisti ir redaguoti kalendoriai yra labai svarbūs lietuvių kultūros istorijai.

L. Ivinskio vardas skambės bei kalendorių teminės ekspozicijos džiugins kultūros centro Kuršėnuose lankytojus tradicinėje ekspozicijų erdvėje, keliaus į Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro filialus. Šiuo metu Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centre veikia ekspozicija „Pasaulio kalendoriai“, o viena įspūdingiausių ekspozicijų „Senieji kalendoriai“ „svečiuojasi“ Renavo dvare, Mažeikių rajone, kur kadaise kurį laiką mokytojavo ir L. Ivinskis.